Aktualno OG sada Ogulin

Poznati hrvatski astronom i edukator Korado Korlević gostovao u Ogulinu

Kome pripada budućnost? – pitanje je na koje je svoj odgovor dao, gostujući sinoć u ogulinskom Pučkom otvorenom učilištu, poznati hrvatski astronom i edukator Korado Korlević.
Kroz svoje predavanje Korlević je posjetiteljima nastojao približiti smjer razvoja našeg suvremenog društva. Rekao je, između ostalog, kako trenutno živimo u jednom jako neobičnom trenutku ljudske civilizacije, a posjetiteljima je pokušao pojasniti zašto su neke stvari, koje se dešavaju oko nas, tako čudne. Korlević se dotakao i posljedica, kako medicinske tako i ekonomske prirode, koje je na globalnoj razini prouzrokovala pandemija virusa COVID-19, a osjećat ćemo ih još dugi niz godina. Kritike je uputio na račun našeg obrazovnog sustava koji, kako je istakao, koristi zastarjele metode podučavanja i vrednovanja, zbog čega mladi ljudi ne mogu pronaći svoje mjesto u društvu.

“Nalazimo se na putu kaosa, a znanja koja se nude u školi za otključavanje nekih od ključanica tog kaosa potpuno su nebitna, doba digitalne revolucije je iza nas, ono je trajalo kratko, najkraće u povijesti, napravilo niz dramatičnih preokreta, te se sada nalazimo u slijepom crijevu civilizacije.” – poručio je, između ostalog, sinoć ovaj popualarni astronom. Kazao je i kako danas živimo u društvu zabave, u kojem uglavnom vlada maksima “kruha i igara”.

Ovo zanimljivo i poučno predavanje održano je u organizaciji ogulinskog Pučkog otvorenog učilišta u sklopu Festivala znanosti 2023.