Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama

Hrvatski sabor će raspraviti konačni prijedlog izmjena Zakona o sudskim pristojbama kojim se od plaćanja sudskih pristojbi oslobađaju sve osobe s invaliditetom. Zakonom se propisuju i oslobođenja od plaćanja pristojbi kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa, a status osoba s invaliditetom dokazivat će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, naveo je ranije na sjednici Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U važećem zakonu propisan je iznos vrijednosti predmeta spora koji se uzima u slučajevima neodredive vrijednosti predmeta spora, a sada se izmjenama, dodatno, radi zaštite prava potrošača, propisuje da u postupcima o utvrđivanju prethodnih pravnih pitanja u kojima se istodobno ne traži restitucija, naknada štete ili bilo kakva isplata, taj iznos ne može prijeći 1.327.22 eura. Izmjenama zakona se novčani iznosi usklađuju s uvođenjem eura kao službene valute.

Zastupnici će također raspraviti i prijedlog zakona o logopedskoj djelatnosti, koji je podnio Klub zastupnika Socijaldemokrati. Klub Socijaldemokrati smatra da su rješenja koja su sada prisutna kroz sporadično spominjanje logopeda u raznim zakonima nedovoljna, rascjepkana i neučinkovita.

Vlada je u svom mišljenju predložila da Hrvatski sabor ne prihvati taj prijedlog jer je Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim logopedskim društvom započelo s aktivnostima za unaprjeđenje logopedske djelatnosti u cilju donošenja najboljeg normativnog rješenja za uređenje te djelatnosti u RH.(hrt)