OG sada

Pripadnici nacionalnih manjina u nedjelju biraju svoja vijeća i predstavnike

Odlukom Vlade RH, pripadnici nacionalnih manjina će u nedjelju, 7. svibnja, po 6. put birati vijeća nacionalnih manjina i predstavnike u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
Na nedjeljnim izborima glasati mogu svi pripadnici manjina koji su upisani u popis birača, kao pripadnici manjine. Na području grada Ogulina bit će otvoreno 12 biračkih mjesta, i to u Drežnici, Jasenku, Potoku Musulinskom, Vitunju, Hreljinu Ogulinskom, Otoku Oštarijskom, Trošmariji, Ponikvama, te Gornjim i Donjim Dubravama. U samom gradu birališta će biti otvorena u prostorima Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana”, kao i prostorima Sportske dvorane Ivica Cindrić Piva. Birališta će, po običaju, biti otvorena od 7 do 19 sati.

Pripadnici srpske nacionalne manjine na području grada Ogulina birat će 6. saziv Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina i Karlovačke županije. Za Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina i Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, izbornim povjerenstvima, pristigle su po jedna prijava, i to liste kandidata Srpskog narodnog vijeća. Tako su, već i prije održavanja samih izbora, poznati vijećnici u novim sazivima oba vijeća. U Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina bira se 15 vijećnika.

Iz Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina pozivaju sve sunarodnjake da izađu na birališta i svojim glasom daju potporu novim vijećnicima, te na taj način dadu veću legitimnost novoizabranom Vijeću.

Na području Karlovačke županije vijeća srpske nacionalne manjine biraju se i u Karlovcu, Slunju, Plaškom, Saborskom, Bariloviću, Krnjaku, Vojniću i Lasinji. U Karlovcu, Cetingradu i Vojniću svoje vijeće će birati Bošnjaci. Županijsko vijeće nacionalne manjine birati će Bošnjaci i Srbi, dok će predstavnika u županiji birati Albanci i Slovenci.

Inače, vijeća nacionalnih manjina su izabrana tijela manjinske samouprave ustanovljeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, te drugim propisima Republike Hrvatske. Osnovna zadaća im je očuvanje opstojnosti i identiteta manjinskih zajednica, koja stoljećima obitavaju na ovim prostorima, u zajedništvu sa hrvatskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama. Vijeća su nositelji događaja manjinske zajednice na prostorima na kojima djeluju.