Aktualno OG sada Ogulin

U ogulinskom Zavičajnom muzeju obilježena “Noć tvrđava”

“Noć tvrđava” naziv je manifestacije, koja je prigodnim programom, obilježena sinoć i u ogulinskom Zavičajnom muzeju. Podsjećamo, ova manifestacija je nastala u sklopu europskog projekta Fortitude. Cilj manifestacije je obogaćivanje turističke ponude i poboljšavanje aktivnosti utvrđenih lokaliteta u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Djelatnici Zavičajnog muzeja Ogulin su ovaj put program posvetili baštini obitelji Frankopan, čiji je knez Bernardin, izgradivši obrambenu utvrdu Stari grad Ogulin, utemeljio grad Ogulin. Dio programa namijenili su najmlađima, odnosno učenicima produženog boravka obje ogulinske osnovne škole. Oni su sudjelovali u četvrtom izdanju radionice učenja glagoljice, pod nazivom „Muzejska glagoljarnica“. Radionicu je vodio Tomislav Beronić, a djeca su s veseljem prionula učenju pisanja glagoljicom.

Tomislav Beronić je ujedno i autor knjige „Stella Aurea“ – Priče o Frankopanima – 2. dio“, koju je, u nastavku programa “Noći tvrđava”, predstavio okupljenima u ogulinskom Zavičajnom muzeju. Radi se o nastavku priče o Frankopanima, a radnja se odvija na stvarnim lokacijama gdje su živjeli. Ova nova knjiga donosi 33 nove priče, koje su utemeljene na stvarnim povijesnim osobama, a dijelom na fikciji.

Posjetitelje predstavljanja uvodno je pozdravila ravnateljica Muzeja Ana Krznarić, nakon čega se autor Tomislav Beronić potrudio, na zanimljiv način, posjetiteljima približiti nastavak priča o Frankopanima. Pročitao je, između ostalog, nekoliko ulomaka iz svoje posljednje knjige, a posjetitelji su imali priliku i kušati pravi Frankopanski kruh.