Aktualno PROMO

Elektrotehnika i računalstvo – sektor koji raste i osigurava bolju budućnost srednjoškolcima

Interes za strukovnim školama u području elektrotehnike i računalstva ne jenjava među učenicima. Posebice je to vidljivo u Karlovačkoj županiji gdje je, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, evidentan porast interesa za tim zanimanjima. Kako bi sadašnje i buduće učenike što bolje pripremili za tržište rada ili daljnje obrazovanje, Tehnička škola Karlovac provodi projekt „KaRijERA i JA“, a od njega će profitirati i učenici Obrtničko-tehničke škole Ogulin, Strukovne škole Gospić, Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka te Srednje škole Slunj.

Naime, provedbom projekta „KaRijERA i JA“ modernizirat će se programi za zanimanja elektrotehničar, elektroinstalater, elektromehaničar, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroenergetiku, elektroničar, telekomunikacijski monter i autoelektričar. Za dio tih zanimanja obrazuju se i učenici Obrtničko-tehničke škole Ogulin.

Oni, ali i učenici koji tek upisuju srednje škole, znanja za ta zanimanja dobivat će i kroz bogatu praktičnu nastavu koja će se dijelom održavati i u novoopremljenim prostorijama Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Karlovac, a koje će do kraja godine biti otvorene u prostoru nekadašnje Oružane u centru Karlovca.

Tako će svi polaznici steći moderno obrazovanje temeljeno na praksi i učenju kroz rad i postati kompetentniji i pripremljeniji za tržište rada.

Projektom će se modernizirati i programi elektrotehničar i mehatroničar za redovite učenike s teškoćama, a priliku za bolje sutra dobit će i odrasle nezaposlene osobe i oni koji se žele prekvalificirati. U sklopu obrazovanja odraslih razvit će se formalni programi za mikroračunala, digitalne sklopove, programiranje u različitim programskim jezicima, izrada mobilnih aplikacija, računalne mreže te proizvodni sustavi i robotika.

Odrasle osobe s invaliditetom moći će se školovati za elektrotehničare ili mehatroničare, čime će i oni lakše pronaći kvalitetan posao, dok će u pogledu neformalnih programa odrasli dobiti priliku učiti o virtualnoj stvarnosti, proširenoj stvarnosti, elektroenergetici i obnovljivim izvorima, strojnom učenju i hologramskoj tehnologiji.

Strukovno obrazovanje prilika je za bolje sutra, a zanimanja iz područja elektrotehnike i računalstva danas su dobro plaćena i vrlo tražena. Upoznajte se na vrijeme s mogućnostima obrazovanja

Više informacija o zanimanju za elektrotehničar, tehničar za računalstvo i automehaničar, doznajte na stranicama Obrtničko-tehničke škole Ogulin, a sve o projektu „KaRijERA i JA“ na službenoj web stranici.

*Sadržaj publikacije / emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehničke škole Karlovac. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr.