Aktualno OG sada Ogulin

Pune ruke posla i pogled u nebo

Kao što smo već pisali, od sinoć traje borba s vodom, a vatrogasci, djelatnici Crvenog  križa i SKG-a nastavili su s punjenjem vreća koje se dostavljaju na ugrožene lokacije grada. Kako doznajemo od Mladena Žilića, zapovjednika JVP Ogulin, napunjeno je preko 3 tisuće vreća, koje su distribuirane na najugroženija područja, a pružali su im pomoć građanima prilikom ispumpavanja vode. Na terenu su bili i pripadnici DVD-a Josipdol i Oštarije, koji su na njihovom području pružali pomoć stanovnicima, a problemi su zabilježeni i na području općine Plaški.

Prema riječima predsjednika Stožera Civilne zaštite i dogradonačelnika Daniela Vukelje, tijekom noći izvučeno  je 11 kamiona, odnosno oko 200 kubika naplavina iz Đulinog ponora, a radove su obavljali članovi HGSS stanice Ogulin i tvrtka Aquaterm. Kod prethodnih poplava obično je bilo 30-ak kamiona, što znači da je sada bilo puno manje naplavina.


Dosadašnje uklanjanje nanosa pokazalo se vrlo korisnim u smislu održavanja protočnosti ponora, zbog čega sada voda brže odlazi u odnosu na prethodne poplave. Izmjereni protok u Gojaku na izvoru je 101 m3. Ta voda sva prolazi kroz spiljski sustav što znači da najmanje toliko Đula “guta”. Do sada je “gutala” oko 60 m3/s što znači da smo ovim redovitim čišćenjem naplavina znatno povećali protočnost Đulinog ponora te smo time i smanjili ugrozu stanovništva. Štete bi bile i ovaj put znatno veće da naplavine nisu čišćene te da su završile u ponoru.

Prema riječima Daniela Vukelje, ni jedan stambeni ni poslovni objekt nije poplavljen, ali ima puno poplavljenih podruma u raznim dijelovima grada. (naslovna foto:HGSS St. Ogulin)