Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Butković: Porezna reforma nije napad HDZ-a na velike gradove

O rastu cijena i povećanju plaća, odnosno učinku porezne reforme za središnji Dnevnik HTV-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. – U nekoliko krugova poreznih reformi u kojima smo rasterećivali hrvatsko gospodarstvo i povećavali prihode lokalnim jedinicama nismo obuhvaćali one kojima je to možda bilo i najpotrebnije, a to su oni koji nisu bili pod poreznim škarama i nisu se kvalificirali da plaćaju porez na dohodak i upravo njima s ovom reformom idemo u povećavanje plaća. U gradovima gdje nema prireza to će povećanje biti između 40 i 50 eura za samca, rekao je Butković.

Iako će se plaće povećavati svima, najveće povećanje trebali bi primijetiti oni s najmanjim prihodima kojih je negdje oko milijun i pol.

Najviše kritika poreznoj reformi stiglo je iz velikih gradova. Butković naglašava – ovo nije napad HDZ-a na velike gradove.

– Kad govorimo o Zagrebu, Splitu i Rijeci, njima su prihodi s osnove poreza na dohodak i prireza rasli između 30 i 60 posto. Ogromna količina novca se slila prema lokalnoj samoupravi i nitko s ovim neće biti oštećen. Ukida se prirez, ali oni će moći kroz stopu poreza na dohodak, do kraja godine, moći odrediti svoje prihode, rekao je Butković. (hrt)