Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada predstavlja prijedlog Zakona o izbornim jedinicama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavit će u 11 sati prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. Ostaje se na 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika. Birača po izbornoj jedinici bit će otprilike 360 tisuća – s odstupanjima +/- 2,5 do +/- 3 posto.

Oko 80 posto birača ostaje u istim izbornim jedinicama. To se, kako je dosad rečeno – odnosi na sve općine i gradove te 14 županija.- Grad Zagreb će se umjesto četiri – sastojati od tri izborne jedinice i izgubit će “ruralni dio”.
Premijer Andrej Plenković je rekao da su napravili modifikaciju koja se držala temeljnih načela da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus 2,5 do 3 posto te se, koliko je moguće, prate administrativne granice. Ostaje se na 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika. Birača po izbornoj jedinici bit će otprilike 360 tisuća, dodao je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da prijedlog ide u Sabor a nakon što prođe odbore raspravit će se u dva čitanja na plenarnoj sjednici. Naglasio je kako se, osim Grada Zagreba – sve općine i gradovi nalaze su u istim izbornim jedinicama, kao i 14 županija.

Izmjene zakona o izbornim jedinicama još nisu ugledale svjetlo dana – ali oporba je oštra. Zamjeraju što je zakon rađen “iza zatvorenih vrata”, što ide u e-savjetovanje a da ga nije vidio nitko iz krugova opozicije te činjenici da se prijedlog temelji na popisu birača koji “ima pola milijuna ljudi više nego punoljetnih građana s prebivalištem u RH”. (hrt.hr)