Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Banke u Njemačkoj ubrzano podižu kamate na kredite, ali ne i na štednju

Banke u Njemačkoj podigle su kamatne stope na hipotekarne i kredite za gradnju više no što se očekivalo, a slabo ih podižu na štedne depozite, primijetio je Bundesbank u izvješću objavljenom u ponedjeljak.- Uobičajeno je da komercijalne banke na promjene kamatnih stopa na tržištu, koje određuje Europska središnja banka (ECB), reagiraju različitim tempom i intenzitetom, konstatira Bundesbank.

Međutim, analiza pokazuje “da su banke u Njemačkoj od svibnja 2022. podigle kamatnu stopu na stambene kredite građana više no što bi se očekivalo”, ističu.

Neočekivano naglo povećanje kamatnih stopa Bundesbank pripisuje rastućim kreditnim rizicima za banke.

– ECB je unatrag gotovo godinu dana u više navrata podigao referentne kamatne stope u eurozoni, u najduljem ciklusu zaoštravanja monetarne politike otkada je osnovan, kako bi suzbio tvrdokornu inflaciju, podsjeća Dpa.

– Kamatne stope na depozite komercijalni su pak zajmodavci podizali sporije nego ranije, primijetio je Bundesbank.

Mogući su razlozi po njima slabija konkurencija među bankama u pitanju privlačenja depozita i nevoljkost štediša da promijene banku u potrazi za višim kamatama na štednju.

Konkurencija u privlačenju štediša ipak se postupno zaoštrava, napominje njemačka središnja banka, što znači i veće šanse za podizanje kamata na štednju građana, dodaju. (hrt)