Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Jandroković šalje zastupnike na dvomjesečni odmor, ali oporba ima druge planove

Hrvatski sabor 10. srpnja ulazi u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne, ljetne stanke, a do tada će raspraviti šest točaka, među kojima je i prijedlog Zakona o izbornim jedinicama.Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako ne vidi razloga za održavanje izvanredne saborske sjednice, odnosno zasjedanja i nakon 15. srpnja, te da ju nema namjeru sazivati jer za sada ne postoje uvjeti.

“Dio oporbe spominje svoju želju da do izvanredne sjednice dođe, međutim za sada ne postoje uvjeti da se to dogodi”, kazao je Jandroković u subotu.Dio saborske oporbe najavio je 7. srpnja da će, ako se u nadolazećem tjednu ne riješe problemi imenovanja čelnika Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), ne razriješi Uprava HEP-a i ne riješi problem štrajka državnih službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, tražiti sazivanje izvanredne sjednice. Zaključak je oporbe da se bez kontrole nad energetikom, bez funkcionirajućeg pravosuđa i bez demokratske kontrole nad sigurnosno-obavještajnim sustavom ne može ući u jesen.

Do 14. srpnja i zaključenja redovitog rada glasovanjem o nizu akata, Sabor mora raspraviti nekoliko važnih zakona.

Među njima je prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, na rasporedu 12. srpnja, koji je čim je predstavljen, izazvao žestoku kritiku oporbe.

“HDZ ponovno krade izbore i namješta izborne jedinice”, “HDZ je predložio frankenštajnski sustav”, “ne poštuje se odluka Ustavnog suda”, samo su neki od oporbenih komentara.

No, premijer Andrej Plenković predstavljajući u svibnju izmjene Zakona o izbornim jedinicama, naglasio je kako je riječ isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica, pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada. (N1)