Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin zbog straha od uhićenja odustao od puta u Južnoafričku Republiku! Mijenja ga Lavrov…

Južnoafrička Republika bi kao članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) teoretski morala uhititi Putina za navodne ratne zločine ako bi stupio na njezin teritorij.
Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na samitu skupine BRICS u kolovozu “prema zajedničkom dogovoru”, priopćila je u srijedu Južnoafrička Republika, predsjedateljica skupine zemalja s brzorastućim gospodarstvima.
Rusiju će predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na samitu u Johannesburgu, uz lidere Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, priopćeno je.
Južnoafrička Republika bi kao članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) teoretski morala uhititi Putina za navodne ratne zločine ako bi stupio na njezin teritorij.

JAR tvrdi da je neutralan u sukobu u Ukrajini, ali je meta kritika zapadnih sila zbog prijateljskog odnosa prema Rusiji, povijesno snažnom savezniku vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa.
ICC je za ruskim predsjednikom izdao tjeralicu za ratni zločin zbog ilegalne deportacije ukrajinske djece. Moskva tvrdi da je tjeralica pravno ništavna jer Rusija nije članica ICC-a.

U utorak je objavljen dokument u kojemu se navodi da je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa zatražio dopuštenje od ICC-a da ne uhiti Putina u kontekstu samita BRICS-a jer bi to značilo objavu rata.
Kremlj je priopćio u srijedu da Rusija nije rekla JAR-u da bi uhićenje Putina na temelju tjeralice ICC-a značilo “rat”.

“Ne, takve formulacije nisu izrečene”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.
No dodao je da svi razumiju, iako im nije posebno objašnjeno, “što bi značio pokušaj kršenja Putinovih prava”. (Hina, 24sata.hr)