Aktualno OG sada Ogulin

Izdvajanja za predškolski odgoj u Ogulinu konstantno rastu

S obzirom da se u zadnje vrijeme dosta piše o predškolskom odgoju i uređenju dječjih igrališta, u čije bi se financiranje po prvi put uključila država, zanimalo nas je koliko Grad Ogulin izdvaja sredstava za predškolski odgoj , što je do sada učinjeno i što dalje po tom pitanju  planiraju učiniti?

Upit smo poslali u gradsku upravu. Stigao nam je odgovor zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje, koji navodi:

“Od kako je 2017. godine za gradonačelnika Ogulina izabran Dalibor Domitrović izdvajanja iz gradskog proračuna za predškolski odgoj konstantno rastu. Uz to su provedene i dvije velike kapitalne investicije i nekoliko manjih.

Što se kapitalnih investicija tiče proširena je stara zgrada dječjeg vrtića u ulici Petra Preradovića. Ovaj projekt je započela bivša HDZ-ova gradska vlast, a dovršila trenutna, SDP-ova. Nadalje, izgrađena je nova zgrada dječjeg vrtića na području bivše vojarne Sveti Petar (Poredice), projekt koji je u potpunosti osmišljen i proveden u mandatu SDP-ove vlasti. Vrijednost ove zgrade s pristupnom cestom i ostalom potrebnom infrastrukturom iznosila je nešto manje od 19 milijuna kuna, a izgradnja je sufinancirana iz EU i nacionalnih fondova. Projekt je proveden u iznimno kratkom roku i u potpunosti prema pravilima struke i prema pravilima Europske unije pa posljedično nikakve financijske penalizacije nije bilo.

Trenutno je, s obzirom na potrebe za dodatnim kapacitetima, u tijeku priprema projekta izgradnje još jedne zgrade dječjeg vrtića, koja će također biti smještena na području Poredica, uz postojeću zgradu vrtića. Ova nova zgrada će biti kapaciteta osam (8) odgojnih grupa, a projekt će u listopadu biti prijavljen na natječaj za sufinanciranje iz EU fondova. Uz navedeno u tijeku je priprema postupaka javne nabave za uređenje tri dječja igrališta i za hortikulturno uređenje okoliša uz zgradu dječjeg vrtića u Poredicama. Preliminarna procjena vrijednosti investicije, prema idejnom rješenju, iznosi 1,6 milijuna eura.

Na lokaciji dječjeg vrtića u ulici Petra Preradovića obnovljen je dio zida prema naselju Proce, koji je bio u izuzetno lošem stanju, raspadao se, a trenutno je u tijeku obnova temeljnog zida i ograde prema ulici Petra Preradovića. U planu je rekonstrukcija i ostatka trošnog zida prema naselju Proce.

U mandatima ove gradske vlasti plaće zaposlenika ustanove Dječji vrtić Bistrac su u dva navrata povećavane, a do kraja ove godine u planu je još jedno povećanje plaća.”