Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić se uvalio na još jedan fakultet. Drži kolegij za vojne vođe: ‘To je siva zona’

Mario Banožić je sunositelj kolegija na Vojnom vođenju i upravljanju. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa otvorilo je predmet protiv njega
Otkrivamo dosad nepoznati akademski angažman ministra obrane – Mario Banožić se uvalio na još jedan fakultet, i to kao sunositelj kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja. Predložio ga je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta nekoliko mjeseci nakon što je Banožić postao ministar obrane, a potvrdio ga tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Zbog ovoga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa krajem srpnja otvorilo predmet protiv Banožića. Ipak, iako je ova funkcija problematična iz više razloga, MORH u pitijskom odgovoru tvrdi da ministar ne ostvaruje nikakvu korist u profesionalnom razvoju i da njegovo imenovanje nema nikakve veze s ministarskom funkcijom.
Podsjetimo, Banožić se već neko vrijeme nastoji akademski afirmirati pa je tako nedavno u javnost isplivalo kako je Ekonomskom fakultetu u Osijeku platio 929 eura kako bi došao do zvanja izvanrednog profesora. Ova ambicija je propala nakon objave njegova blesavog priručnika o MySpaceu i SMS-ovima.
Međutim, osim predavanja na vukovarskom Veleučilištu “Lavoslav Ružička”, od siječnja 2021. Mario Banožić je i sunositelj kolegija Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI).

Radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na Sveučilištu u Zagrebu. Studij je dio Vojnih studija čija nastava je organizirana s brojnim drugim zagrebačkim fakultetima. Kako se sami hvale, na njima predaju najiskusniji nastavnici i eminentni profesori zagrebačkog sveučilišta, s vojnim stručnjacima s Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) i Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH). Nastava se najvećim dijelom izvodi u prostorima HVU-a i nastavno-obučnim središtima i poligonima OSRH. Ipak, MORH tvrdi da nemaju veze s tim.
Kako je uopće došlo do Banožićeva imenovanja?

Iz MORH-a kažu kako je na zahtjev tadašnjeg zapovjednika HVU-a u siječnju 2021. FOI-ju upućen prijedlog za Marija Banožića kao sunositelja na kolegiju Ekonomija obrane. Nakon toga je pokrenut postupak koji je potpisao nositelj kolegija, kao i zapovjednik HVU-a. Potom je na sjednici Vijeća studija jednoglasno zaključeno da se prihvaća prijedlog za dodavanje Banožića kao sunositelja i izvođača predavanja. Rektor Boras potvrđuje ovu odluku.

Da pojasnimo, Vijeće studija podrazumijeva povjerenstvo koje upravlja Vojnim studijima. U njemu su predstavnici svih fakulteta, uprava Sveučilišta, MORH i HVU. Međutim, razmjer snaga je neujednačen. Predstavnici fakulteta imaju po jednog člana u vijeću, dok HVU i Sveučilište imaju njih više. Koliki je utjecaj HVU-a, jasno ilustrira i službena stranica Vojnih studija koja nosi žig HVU-a. Kako doznajemo, FOI s jednim članom, i da je htio, nije mogao bitno utjecati na odluku o Banožićevu angažmanu. FOI nema stvarnu moć odlučivanja jer se ne radi o njihovom učilištu. Oni samo sudjeluju na njemu.
Ukratko, HVU je predložio Banožića, a vijeće u kojem su većina ga je prihvatilo.

MORH, s druge strane, tvrdi kako ministar nije nositelj kolegija na HVU-u i naglašavaju kako Banožić nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici te kako za isti nikad nije primao novčanu naknadu.

Upitali smo ih jesu li ikad ranije ministri obrane bili nositelji kolegija ili predavači na HVU-u, kao i postoje li poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a.

Iz MORH-a tvrde kako prijašnji ministri nisu ispunjavali uvjete znanstveno-nastavnog zvanja, a poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a ne mogu postojati jer je HVU ustrojstvena jedinica Oružanih snaga.
Ovo je problematično iz više razloga. Prvi, FOI nije tražio sunositelja kolegija. Predložio ga je HVU i praktički im je Banožić nametnut.

Dalje, iako MORH tvrdi da je HVU pod Oružanim snagama, Ministarstvo obrane, kojem je Banožić na čelu, služi kao upravno tijelo Oružanih snaga. Štoviše, u uredbi o unutarnjem ustrojstvu MORH-a jasno stoji da se u okviru Ministarstva ustrojava Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osim toga, izvješća o sjednicama HVU-a objavljuju se na stranicama MORH-a. Čak i službena mail adresa HVU-a sadrži riječ “MORH” u sebi.

Dalje, posao sunositelja kolegija podrazumijeva organiziranje predavanja, pisanje materijala za studente i kompetencije za posao. Kakve kompetencije za specifičnu disciplinu ekonomije obrane ima Mario Banožić? Vojni studiji se hvale “najiskusnijim nastavnicima, eminentnim profesorima i vojnim stručnjacima”. U koju kategoriju se ubraja ministar obrane?
Nadalje, nejasno je kako to ministar, kao sunositelj kolegija, nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici. Iz toga proizlazi da ili ničemu ne pridonosi na fakultetu ili MORH ne govori istinu.

Kako neslužbeno doznajemo, Banožić bi u nekim slučajevima, kad bi mu obveze dopuštale, održao predavanja, ali načelno nije uključen u mnogo sati.

Visokopozicionirana osoba iz HVU-a nam kaže kako je Vijeće studija na glasanju potvrdilo prijedlog zapovjednika. Na vijeću je po jedan predstavnik fakulteta, kaže, a sastoji se od tridesetak ljudi. Ovako nam je razlučio sastav:

  • U Vijeću su predstavnici svih fakulteta, uprava Sveučilišta, MORH i HVU. HVU je partner u provođenju nastave, ali nositelj je Sveučilište. HVU je unutar Oružanih snaga, a MORH je njihovo upravno tijelo.

Pitali smo ga, ako MORH upravlja Oružanim snagama, u sklopu kojih je HVU, radi li se onda ovdje o sukobu interesa? HVU je, prema njegovim riječima, pod upravom MORH-a i na funkciju su predložili šefa MORH-a.

  • Zasad je siva zona. Ali ako ne prima novac, mislim da nema sukoba interesa – poručio je visoki izvor iz HVU-a.

Ipak, o ovome će, kao i o pitanju dodjele stana samom sebi, odlučiti Povjerenstvo za sukob interesa. (24sata.hr)