Aktualno OG sada Ogulin

Kruno Stipetić – dobitnik priznanja za stvaralački rad

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su priznanja za stvaralački rad i životno djelo. U narednih nekoliko dana moći ćete vidjeti i pročitati detalje o svim dobitnicima i razlozima dodjele. Prvi kojemu je uručena nagrada bio je Kruno Stipetić.

Biografija
Kruno Stipetić rođen je 15. siječnja 1966. godine u Ogulinu. Osnovnu i srednju školu završio je isto tako u voljenom mu gradu podno Kleka. Kruno Stipetić član je HGSS-a proteklih 30 godina. Kada radite jedan posao toliko mnogo godina bez ikakve negativnosti prema istome, iznimna je stvar, no kada taj posao nije posao nego volontiranje, željezna volja i ljubav, onda možemo samo zapljeskati na svemu učinjenome do sada.
Posljednjih devet godina službeni je vodič potražnog psa HGSS-a. Kruno Stipetić i njegov pas Draco nerazdvojni su duet već dugi niz godina te zasigurno najbolji i najcjenjeniji potražni tim unutar HGSS-a na području Republike Hrvatske. Ljubav prema volontiranju traje oko trideset godina, a Kruno Stipetić član je ogulinskog HGSS–a od samih početaka. Njegov dugogodišnji volonterski rad kroz pružanje pomoći potrebitima ističemo s ponosom.
Potražni tim Kruno i Draco, na nivou Republike Hrvatske imaju položene sve licence za potrage. Osposobljeni su za potrage i spašavanje kako tzv. “obične” potrage, tako i za potrage u lavinama, ruševinama te potrage za leševima. Između ostaloga, polaznici su i međunarodnih tečajeva potraga i spašavanja.
U svom humanom radu kroz volonterski posao imali su uspješnih četrnaest potraga u kojima su pronašli četrnaest osoba. Onog trenutka kad spoznamo koliko je značajan svaki ljudski život ne može se riječima opisati neprocjenjiva vrijednost spašenih života.
Posebno bismo izdvojili njihovu potragu 29. prosinca 2020. godine kada se dogodio strašan potres u Banovini. Potražni tim HGSS-a, Kruno i Draco, u ruševini zgrade grada Petrinje pronašli su u posljednji tren mladu Petrinjku, 23-godišnju Gabrijelu Cindrić, koja je ostala zatrpana u ruševini. Pothvat koji su oni učinili je nešto što se riječima ne može opisati, a to najbolje zna mlada djevojka koju su uspjeli pronaći i spasiti joj život. Kruno i potražni pas Draco poznati su diljem Lijepe Naše, a kao takvi Ogulin su promovirali u najboljem svjetlu.
Svi članovi HGSS-a samozatajni su pojedinci, koji svojim volontiranjem spašavaju ljudske živote, ali o tome ne žele govoriti.

Obrazloženje
Potražni tim HGSS-a Kruno i Draco zavrijedili su ovo iznimno priznanje, odnosno postati nositeljem nagrade tj. PRIZNANJA ZA STVARALAČKI RAD jer su svojim nesebičnim djelima pokazali velikodušnost, hrabrost i stručnost. Njihov rad traje i danas i konstantan je kroz dugih 30 godina, a njihov zajednički skoro deset. Oni su svojim djelima pokazali i dokazali da su Ponos Ogulina i Hrvatske te HGSS-a.
Osim što su do sada spasili 14 osoba, ovo spašavanje u Petrinji 29. prosinca 2020. godine nešto je posebno što se riječima ne može opisati. Svaki život nemoguće je prikazati kojekakvim brojevima jer je svaki život najvrijednije što imamo.

Nakon dodjele Kruno nam je rekao da to nije samo njegovo priznanje, već priznanje svim članovima HGSS-a, ali i onima koju podupiru njihov rad, jer za sve treba uložiti i puno novca, vremena, ljubavi i puno truda.