Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajina smijenila šestero pomoćnika ministra obrane

Obje strane javljaju o svojim postignućima na bojištu. Rusija tvrdi da je zauzela jedno zapovjedno mjesto ukrajinske vojske, dok Ukrajina kaže da je uspješno presrela ruske projektile i pod svoju kontrolu vratila selo Kliščivku, oko 9 kilometara južno od grada Bahmuta. Ukrajinska vlada odlučila je u ponedjeljak smijeniti šestero pomoćnika ministra obrane nakon što je ovaj mjesec imenovala novog ministra obrane.

Vlada u Kijevu nije objasnila zašto je to učinila.

Među smijenjenima s dužnosti je i Hana Maliaar, koja je često brifirala medije o tijeku rata s Rusijom.

Prije manje od dva tjedna Rustem Umerov imenovan je novim ministrom obrane umjesto Oleksija Reznikova.

– Ponovno pokretanje sustava. Počeli smo. Nastavljamo. Ministarstvo nastavlja s radom kao i obično, objavio je Umerov na Facebooku.

Umerov, koji je do sada vodio Fond za državnu imovinu zadužen za privatizacije, a čija će glavna zadaća biti nabava oružja za ukrajinsku vojsku, ugledan je član zajednice krimskih Tatara.

Prakticirajući je musliman, na glasu da je dobar pregovarač, diskretan i pragmatičan.

Umerov dolazi na mjesto Oleksija Reznikova (57), koji je postao jedan od simbola otpora Rusima, a koji odlazi s dužnosti nakon nekoliko korupcijskih skandala u ministarstvu.

Nakon što ga je parlament odobrio, Umerov je obećao da će učiniti sve kako bi oslobodio “svaki pedalj” Ukrajine pod ruskom okupacijom.(hrt)