Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Od sutra nove cijene goriva: Čeka se objava na sjednici Vlade

Službene nove cijene goriva očekujemo da će objaviti na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade

Već četvrti mjesec zaredom, cijena goriva raste, i to znatno. Trenutno, benzin košta 1,58 eura po litri, dok je dizel 1,55 eura po litri.

Od sutra, cijena benzina trebala bi se povećati za četiri centa po litri, a dizela za čak sedam centi po litri. To će izjednačiti cijene oba goriva na 1,62 eura po litri, čime će se premašiti psihološka granica od 12 kuna po litri goriva.

Službene nove cijene goriva očekujemo da će objaviti na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade.

  • Ako pogledamo unatrag od petog, šestog mjeseca do danas cijena dizela je porasla preko 50 posto i ja očekujem da će taj rast biti nastavljen – upozorava naftni konzultant Jasminko Umićević. Nakon što je Rusija u četvrtak zabranila izvoz dizelskog goriva, stručnjaci strahuju kako je ovo tek početak novog ciklusa divljanja cijena. Iznimka od ruske zabrane su isporuke u Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan.

Gledajući unazad sedamnaest tjedana u Hrvatskoj, koliko dugo svjedočimo polakom, ali sigurnom dizanju cijena, može se uočiti kako će od sutra cijena litre dizela biti čak tri kune skuplja nego što je to bilo početkom svibnja, kada je krenulo poskupljenje.

Drugim riječima, za prosječni tank od pedeset litara, nova cijena predstavlja rast troška od čak dvadeset eura. A to bi, kao što stručnjaci naglašavaju, mogao biti tek početak. (P. Osojnik, 24sata.hr)