Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Potvrđena optužnica protiv Stjepana Kožića

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je danas USKOK-ovu optužnicu koja zagrebačkog župana Stjepana Kožića tereti za zlouporabe sa županijskim novcem. Sumnja se da je zlorabio položaj i ovlasti te krivotvorio službene isprave za troškove reprezentacije s početka 2020. godine.USKOK tvrdi da je sporne troškove podmirila županija iako se radilo o Kožićevim privatnim troškovima. Prema optužnici Kožić je početkom siječnja 2020. kao župan Zagrebačke županije, koristeći autoritet svog položaja, zatražio od pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu. USKOK navodi da je na taj način počastio medicinsko osoblje povodom svog izlaska iz te bolnice.

U pitanju je Klinička bolnica Merkur koju je Kožić napustio 8. siječnja 2020. nakon operativnog zahvata.
Po njegovom nalogu pročelnica je, tvrdi Uskok, vlastoručno potpisala narudžbenicu za restoran Trajbar iz kojeg su naručeni hrana i piće u iznosu od 5.250 kuna. Nakon što im je sve isporučeno pročelnica je dala nalog računovodstvu da podmiri ispostavljeni račun.

USKOK je utvrdio i da je na poleđini računa, koji se nalazio u prilogu naredbe, napisala da se odnosi na događaj kojeg uopće nije bilo te da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe.

Naime, na računu je bilo navedeno da se radi o navodnom trošku za delegaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja koja, kako je potvrdila ondašnja ministrica Blaženka Divjak, taj dan nije bila na ručku sa županom.

Župan pokušao prevariti USKOK?
Optužnicom je obuhvaćeno i ono što je uslijedilo kada je USKOK naložio izvide protiv Kožića. Župan je, sumnja se, kako bi prikirio malverzacije sa županijskim novcem, odnosno kako bi prikrio neosnovano raspolaganje sredstvima iz proračuna Županije, tijekom izvida ovjerio i potpisao lažnu izjavu.

Radilo se, navodi se u optužnici, o dopisu Zagrebačke županije USKOK-u prema kojem je sporni trošak plaćen za “ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta”. Lažni dopis Kožić je i dostavio USKOK-u. Zbog toga je optužen za krivotvorenje službenih isprava. Kožić je dugogodišnji župan koji je bio visokopozicioniran u HSS-u, a sada ima svoju vlastitu stranku. (Ana Raić, N1)