Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na pomolu nova dokapitalizacija IGH: Iz upisa novih dionica bi bili isključeni postojeći dioničari?

Dugogodišnji gubici ‘Instituta građevinarstva Hrvatske‘ dosegli su iznos od 33 milijuna eura što je duplo više od njegova temeljnog kapitala, navodi se u pozivu Uprave dioničarima ‘IGH‘-a za predstojeću Skupštinu 1.prosinca ove godine.

– Potrebno je, ukoliko je moguće, provesti konsolidaciju Društva restrukturiranjem postojećeg duga, budući da nije bilo naznaka da bi, u sadašnjem položaju i s sadašnjim parametrima, ono bilo atraktivno za izravna vlasnička ulaganja, štoviše, potpuno je jasno kako nije u mogućnosti namiriti trenutne egzistirajuće obveze – napominje se u spomenutome pozivu i predlaže rješenje za nagomilane gubitke kroz pretvaranje dijela duga ‘IGH‘ u nove dionice Društva.

Prema prijedlogu Uprave, naime, sprovela bi se dokapitalizacija ‘IGH‘-a upisom novih dionica iz kojeg bi bili isključeni postojeći dioničari. Nove dionice upisali bi samo najveći vjerovnici ‘IGH‘-a, tvrtke ‘Avenue Mehanizacija‘, u vlasništvu većinskog vlasnika ‘IGH‘-a Sergeja Gljadelkina, i ‘Frotip Development‘ s ukupnim potraživanjem prema Institutu od 8,6 milijuna eura.Više u članku Vedrana Marjanovića, Jutarnji list.