Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael prvi put koristio novi sustav oružja ‘Iron Sting’

Izraelske su snage prvi put koristile sustav oružja nazvan ‘Željezni žalac’. Podijelili su video snimku kako se taj sustav koristi za uništenje Hamasovih raketnih bacača.

Izraelske obrambene snage (IDF) već su organizirale ‘ograničene’ napade u borbi protiv palestinskih napadača, a kažu da ciljaju mjesta na kojima se Hamasovi teroristički odredi okupljaju dok se pripremaju za širu izraelsku invaziju.

– Tijekom noći je bilo napada tenkovskih i pješačkih snaga. Ovo su napadi koji ubijaju odrede terorista koji se pripremaju za iduću fazu u ratu, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

U sklopu zračnog napada izraelska vojska i zračne snage koristile su oružje ‘Iron Sting’ (Željezni žalac), opisano kao ‘inovativna i precizna minobacačka bomba’.
Dramatička snimka trenutka ispuštanja minobacača od 120 mm pokazuje kako pada prije kontakta s raketnim bacačem, eksplodira u ogromnu vatrenu loptu dok krhotine lete zrakom.

– Željezni žalac ispunjava potrebe IDF-a, prilagođavajući borbene sposobnosti za borbu s neprijateljima skrivenima unutar civilnih, urbanih okruženja, istovremeno ispunjavajući pravne i moralne standarde koje je postavila Država Izrael, rekao je 2021. godine tadašnji ministar obrane Benny Gantz.

Do uporabe Željeznog žalca dolazi nakon što je trenutni ministar obrane Yoav Gallant rekao da bi IDF-ova operacija eliminacije Hamasa mogla trajati mjesecima.

– Ovo bi trebao biti posljednji manevar u Gazi, iz jednostavnog razloga što nakon njega neće biti Hamasa, rekao je jučer u obraćanju vojnim zapovjednicima u sjedištu zračnih snaga u Tel Avivu.

– Trajat će mjesec, dva, tri, ali na kraju neće biti Hamasa. (Hina, T.L., S.N., I.Z. jutarnji.hr)