Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden bi zbog Izraela mogao izgubiti glasove američkih muslimana i Arapa

Amerikanci arapskog i muslimanskog porijekla kritiziraju reakciju predsjednika Joea Bidena na rat između Izraela i Hamasa, tražeći od njega da učini više da spriječi humanitarnu krizu u Gazi ili bi u suprotnom mogao izgubiti njihovu potporu na izborima 2024. godine.

Brojni Amerikanci arapskog porijekla optužuju Bidena da nije dovoljno učinio za humanitarni prekid vatre unatoč tome što Palestinci stradavaju bježeći od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze, reklo je više od deset profesora, aktivista, članova zajednice i administrativnih dužnosnika.

Rastuća frustracija mogla bi utjecati na Bidenov reizbor u utrci u kojoj će mu najvjerojatniji suparnik biti bivši predsjednik Donald Trump.

U Michiganu koji ponekad glasa za demokrate, a ponekad za republikance, arapski Amerikanci čine pet posto glasača. U saveznim državama poput Pennsylvanije i Ohija koje su podjednako naklonjene objema strankama, arapska podrška je od 1.7 do 2 posto, rekao je Jim Zogby, predsjednik Arapskog američkog instituta.

Biden je osvojio Michigan s 50.6 posto glasova 2020. godine, dok je Trump u toj saveznoj državi dobio 47.8 posto glasova, Pennsylvania je bila za Bidena s 50.01 posto glasova, a za Trumpa 48.84 posto, s razlikom od manje od 81.000 glasova.

Malo je vjerojatno da će arapski i muslimanski Amerikanci poduprijeti Trumpa, no mogli bi apstinirati i ne glasovati za Bidena, kažu neki aktivisti.

– Mislim da će ga to koštati Michigana, rekla je Laila El-Haddad, spisateljica i aktivistica iz Gaze s adresom u Marylandu.(hrt)