Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Više od 40 američkih saveznih država tuži Metu

Više od četrdeset američkih saveznih država tužilo je Metu, vlasnika Facebooka i Instagrama, da zbog svog profita narušava mentalno zdravlje mladih jer njezine društvene platforme izazivaju ovisnost te da obmanjuje ljude o sigurnosti svojih platformi.

U tužbi podnijetoj federalnom sudu u Oaklandu, savezne države navode da je Meta više puta obmanula javnost kada je riječ o tome koliko su opasne njezine platforme te da je svjesno poticala mlađu djecu i tinejdžere na kompulzivnu upotrebu društvenih mreža.

– Istraživanje je pokazalo da se upotreba Metinih platformi za društvene mreže povezuje s depresijom, anksioznošću, nesanicom, poremećajima u obrazovanju i svakodnevnom životu mladih, kao i s mnogim drugim negativnim ishodima, ističe se u tužbi.

– Meta je iskorištavala mlade korisnike stvarajući manipulativan poslovan model dizajniran da maksimizira vrijeme koje oni provode na društvenim platformama iako to šteti njihovu zdravlju. Motiv je profit, navodi se u tužbi u kojoj se, između ostalog, traže velike kazne.

Meta je obmanjivala javnost kada je negirala da njene platforme mogu biti štetne za mentalno zdravlje, ističe se.

Američki kirurg Vivek Murthy ranije ove godine pozvao je na djelovanje kako okruženje društvenih mreža više ne bi štetilo mladim korisnicima.

Nalazimo se usred nacionalne krize mentalnog zdravlja mladih te sam zabrinut da su društveni mediji važan motor te krize s kojim se moramo hitno pozabaviti, rekao je.

Nekoliko saveznih država donijelo je zakone koji zabranjuje pristup društvenim mrežama mladima bez dopuštenja roditelja.

Problem sektora?

Meta je odgovorila da je razočarana tužbom te da savezne države ne surađuju s nizom internetskih tvrtki kako bi se stvorili standardi primjereni dobi.

Tvrdi da je razvila više od 30 alata u svojim aplikacijama kako bi podržala tinejdžere, kao i da je roditeljima olakšala oblikovanje online aktivnosti.

Smatra razočaravajućim i to što je izdvojena samo ta tvrtka, umjesto da su se tražila rješenja na razini cijelog sektora, kod rivala poput TikToka, YouTubea ili Snapchata.

Društvene mreže mogu biti i mjesto gdje mladi koji se bore s drugim problemima pronalaze podršku ili zajednicu, ističe ta tvrtka iz Silicijske doline.

Tužba je rezultat istrage na razini SAD-a, najavljene u studenom 2021. godine, rekao je kalifornijski državni tužitelj Rob Bonta.

Naša dvostranačka istraga došla je do važnog zaključka: Meta šteti našoj djeci i tinejdžerima, razvija ovisnost kako bi povećavala korporativne prihode. Današnjom tužbom podvlačimo crtu, rekao je.(hrt)