Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Poznati Telegram kanal: ‘Putin je umro! Podmetnut će dvojnika, liječnici su blokirani u sobi s lešom!‘; Peskov: ‘Laž!‘

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da je izvješće “apsurdna informacijska šala”

Kremlj je sinoć morao izvanredno demantirati vijest da je Vladimir Putin preminuo u svojoj rezidenciji Valdai sjeverno od Moskve.

Izvješće o njegovoj smrti objavio je Telegram kanal General SVR koji je dugo tvrdio da je ruski diktator bolovao od raka i da je bio smrtno bolestan. Kanal je također naveo da je u Rusiji u tijeku “državni udar” jer je Putinovo okruženje nastojalo predstaviti njegovog dvojnika kao pravog predsjednika.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da je izvješće “apsurdna informacijska šala”. Ranije ovog tjedna odlučno je zanijekao da je Putin doživio srčani udar prošlog vikenda i rekao da su izvješća da je ruski predsjednik koristio dvojnika lažna.

Jedna je teorija da Telegram kanal General SVR financiraju osobe koje su nekoć bile bliske Putinu, a koje su ‘izgubile tlo pod nogama‘, te da je lažno izvješće dokaz intenzivne borbe za moć unutar Rusije. Postoje tvrdnje da bi u sve mogla biti umiješana i vojna obavještajna služba GRU.
“Pažnja! Trenutno je u Rusiji pokušaj državnog udara! Ruski predsjednik Vladimir Putin preminuo je večeras u svojoj rezidenciji u Valdaju. U 20.42 po moskovskom vremenu liječnici su prekinuli reanimaciju i konstatirali smrt. Sada su liječnici blokirani u sobi s Putinovim lešom, drže ih pripadnici predsjedničke službe sigurnosti po osobnoj naredbi Dmitrija Kočneva (ravnatelja Federalne službe straže), koji je na vezi i prima upute od tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa. Osiguranje predsjedničkog dvojnika je pojačano.‌ U tijeku su aktivni pregovori. Svaki pokušaj da se dvojnik lažira kao predsjednik nakon Putinove smrti je državni udar”, izvijestio je sinoć na Telegram kanal General SVR kojeg navodno vodi bivši general-pukovnik Kremlja, poznat pod pseudonimom Viktor Mihajlovič.

Patrušev (72) je tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti i glavni Putinov savjetnik za obavještajne poslove. General SVR je tvrdio da je u najboljoj poziciji da naslijedi predsjednika, ali bi mogao priželjkivati vlast za svog sina, ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa (46).

Kanal je mjesecima tvrdio da je Putin bolestan i da su ga zamijenili dvojnici obučeni od strane sigurnosnih službi koji su se podvrgli plastičnim operacijama kako bi izgledali poput diktatora. Istu teoriju zastupa i Valerij Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose [MGIMO], akademiji za obuku špijuna i diplomata.

“Činjenica je da sadašnji predsjednik Vladimir Putin proživljava posljednje dane svog ovozemaljskog života”, kazao je nedavno.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general pukovnik Kirilo Budanov tvrdi da pravog Putina nitko nije vidio od lipnja 2022.

“Onaj kojeg su svi znali, zadnji put je viđen oko 26. lipnja 2022.”, rekao je prošlog mjeseca. Nedavno su na japanskoj televiziji upotrijebili umjetnu inteligenciju za analizu Putinova lica, hoda i glasa u višestrukim pojavljivanjima i zaključili da on doista koristi jednu ili možda dva dvojnika.
“Mogu vam reći da nema dvojnika kad je u pitanju posao i tako dalje,” rekao je glasnogovornik Peskov ranije ovog tjedna.

Konkretno o problemima sa srcem, Peskov je rekao: “On je dobro – ovo nije više od još jedne podvale.” Glasnogovornik je rekao: “Ovakve vrste priča pripadaju kategoriji lažnih vijesti, o kojima brojni mediji raspravljaju sa zavidnom upornošću. Ovo izaziva samo smijeh u Kremlju.”

U travnju je Peskov priznao da je bilo dosta izvještaja o Putinovim dvojnicima, ali je ustvrdio da je predsjednik “mega-aktivan”.

“Možda ste čuli da Putin ima više dvojnika, koji rade umjesto njega dok on sjedi u bunkeru”, rekao je. “Ovo je još jedna laž. Ovo je još jedna laž. Vidite našeg predsjednika. On je kao što je bio – megaaktivan.” (S.Ž., jutarnji.hr)