Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael tvrdi da je ubio vođu Hamasovih zračnih snaga

Tijekom noći, borbeni zrakoplovi Izraelskih obrambenih snaga (IDF) napali su Asema Abu Rakabu, vođu Hamasove zračnih snaga.

Abu Rakaba je bio odgovoran za Hamasove bespilotne letjelice, dronove, paraglajdere, detekciju i obranu iz zraka.

Sudjelovao je u planiranju masakra 7. listopada i zapovijedao je teroristima koji su se paraglajderima infiltrirali u Izrael te je bio odgovoran za napade dronovima na položaje IDF-a, stoji u objavi na platformi X.
Izraelske kopnene snage proširuju operacije usmjerene na Hamas u pojasu Gaze. Žestoke eksplozije odjekivale su na tom području, a izraelski zrakoplovi izveli su napade. Izrael neprekidno poziva civile da napuste sjever palestinske enklave i krenu prema jugu. U Gazi nema interneta i prekinute su telefonske komunikacije. IDF tvrdi da je u raketiranju ubijen vođa Hamasovih zračnih snaga.

Izrael je, kako se čini, kasno sinoć pokrenuo kopnenu ofenzivu u pojasu Gaze.

Prošle noći Gaza je bila najžešće bombardirana u protekla 22. dana rata. Stanovništvo Gaze pozvano je da bježi prema sigurnijem jugu. Hamas, koji vlada tom palestinskom enklavom, objavio je da su se njegovi borci sukobili s izraelskim postrojbama u gradu Beit Hanounu na sjeveroistoku Gaze i u središnjem području Al-Bureija.

Sirene su se sinoć više puta oglasile u Ashkelonu, izraelskom gradu uz granicu s pojasom Gaze.

Humanitarni sustav u Gazi pred kolapsom je i regija bi se mogla suočiti s nezamislivim posljedicama za više od 2 milijuna civila, upozorio je glavni tajnik UN-a i dodao da je ovo trenutak istine.

Hamas tvrdi da je gotovo 50 talaca od 224, koliko ih drži, poginulo tijekom izraelskog bombardiranja Gaze. (P.F./Hina/HRT)