Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Republikanski predsjednički kandidati u SAD-u hvale se podrškom Izraelu

Američki republikanski predsjednički kandidati, uključujući favorita Donalda Trumpa, istaknuli su nepokolebljivu podršku Izraelu u brisanju palestinskih militanata Hamasa, dok su u subotu vodili kampanju obraćajući se glavnim židovskim donatorima u Las Vegasu.

Okupljanje donatora Republikanske židovske koalicije (RJC) koje se održava tijekom vikenda poprimilo je sve veću važnost dok Izrael priprema kopnenu invaziju na Gazu nakon iznenadnog napada Hamasa 7. listopada u kojem je ubijeno više od 1400 Izraelaca. Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 7.000 Palestinaca ubijeno u osvetničkim izraelskim zračnim napadima.

Podrška Izraelu zaštitni je znak američke republikanske politike. Ipak, oko 1500 donatora okupljenih u Las Vegasu tražilo je čvršće izraze predanosti dok se Izrael suočava sa sve većim kritikama grupa za ljudska prava zbog svojih zračnih napada u Gazi.

  • Sjedinjene Države će stajati uz Izrael 100 posto – bez oklijevanja, bez kvalifikacija i bez ikakve isprike. Nećemo se ispričavati, rekao je Trump uz masovno klicanje, a kasnije je dodao da će sankcionirati Iran i obračunati se s propalestinskim prosvjedi u američkim kampusima.

Kandidatkinja Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, kritizirala je izolacionistički trend u Republikanskoj stranci. Spomenula je slabu podršku Ukrajini od strane nekih tijekom njenog rata s Rusijom.

  • Zapamtite moje riječi: oni koji bi danas napustili Ukrajinu, u opasnosti su da sutra napuste Izrael, rekla je Haley, koja se natječe s guvernerom Floride Ronom DeSantisom da bude vodeća Trumpova alternativa.

Haley je također značajno pojačala svoju kritiku Trumpa, pod kojim je bila američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima.

  • Svi znamo što je Trump radio u prošlosti. Pitanje je: Što će raditi u budućnosti? Ne možemo imati četiri godine kaosa, osvete i drame, rekla je.

DeSantis nije kritizirao izravno Trumpa, a također je obećao potporu Izraelu.

  • Izrael cijeni život, a Hamas obožava smrt, rekao je DeSantis.

Dok se mnogi republikanski donatori iz establišmenta protive Trumpu i traže alternativu, DeSantis i Haley bi mogli imati problema da ih natjeraju da otvore svoje novčanike. Trump je, potaknut malim donatorima, najveći favorit za pobjedu u procesu nominacije republikanaca koji počinje u Iowi 15. siječnja.

Trumpa su ranije ovog mjeseca ukorili Izrael i Bijela kuća nakon što je nazvao libanonski Hezbollah, zakletog neprijatelja Izraela, “vrlo pametnim” i optužio premijera Benjamina Netanyahua da “nije bio spreman” za napad Hamasa.

Trump je kasnije rekao da nije bilo “boljeg prijatelja ili saveznika Izraela” nego kada je on bio predsjednik SAD-a. (P.F./Hina/HRT)