Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Macron u Kazahstanu, posjetu koji Rusija prati s neodobravanjem

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu u Kazahstan, prvi dio svog putovanja u središnju Aziju, regiju koja se dugo smatrala ruskim dvorištem i koja je privukla pozornost Zapada kad je počeo rat u Ukrajini.

Kazahstan bogat naftom već se uzdigao kao zamjenski opskrbljivač sirovom naftom za europske zemlje koje su obustavile rusku opskrbu i važna poveznica u novoj kinesko-europskoj trgovačkoj ruti koja zaobilazi Rusiju.
Na sastanku s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevom, Macron je pohvalio Astanu što je odbila zauzeti stranu Moskve po pitanju Ukrajine i najavio da Francuska i Kazahstan namjeravaju potpisati značajne poslovne ugovore.

– Bit ćemo u mogućnosti postići napredak u važnim međunarodnim pitanjima, naglasiti našu predanost povelji Ujedinjenih naroda i načelima kao što su teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet, rekao je.

Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog pojačanih diplomatskih aktivnosti Zapada u bivšim sovjetskim srednjoazijskim zemljama. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nedavno da Zapad pokušava odvući ruske “susjede, prijatelje i saveznike” od Moskve.

– Nikako ne podcjenjujem pritisak koji neki akteri možda vrše na vas, rekao je Macron Tokajevu.

– Francuska visoko cijeni naše prijateljstvo. Mi slijedimo put prijateljstva, dodao je.

– To je put za vašu zemlju koja odbija biti vazal bilo koje sile, i želi održavati uravnotežene odnose s različitim zemljama u interesu vašeg naroda. Takva strategija je bliska Francuskoj, naglasio je.(hrt)