Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U oluji Ciaran najmanje šest mrtvih, promet u Europi u kaosu

Pad drveća uslijed snažnih naleta vjetra uzrokovao je smrt svih šestero ljudi: dvoje u Belgiji i po jedan u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj
Oluja Ciaran koja je u četvrtak pogodila zapadnu Europu odnijela je najmanje šest života, među kojima petogodišnje dijete u Belgiji, i izazvala kaos u prometu – zatvaranje luka i odgodu brojnih letova.

Pad drveća uslijed snažnih naleta vjetra uzrokovao je smrt svih šestero ljudi: dvoje u Belgiji i po jedan u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Zbog oluje je djelomično prekinut željeznički promet u Flandriji, a vlakovi u Belgiji koji su prometovali vozili su smanjenom brzinom.

Pomorski promet je prekinut u Anversu, a prometni kaos je uslijedio i u zračnoj luci u Bruxellesu, s odgođenim letovima i velikim kašnjenjem.
Uz jednog poginulog, na sjeveru Francuske je u oluji ozlijeđeno 16 ljudi, među kojima sedam vatrogasaca.

U Francuskoj je bez struje ostalo oko 1,2 milijuna domaćinstava, najviše u Bretagni, njih 780.000.

Nevrijeme je teško pogodilo i jug Engleske, zbog čega su otkazane brodske i trajektne linije iz Dovera. Zatvoreno je i oko stotinu škola.

Na otoku Jersey je oglašeno crveno upozorenje zbog vjetrova koji su puhali 160 km na sat.
Otkazani su svi letovi iz zračnih luka na Jerseya, u Guerneseyu i Aurignyu.

U nizozemskoj je na snazi narančasto upozorenje, s vjetrovima koji su dosezali 110 km na sat.

Na amsterdamskom aerodromu Schipol odgođeno je oko 200 letova.

U zapadnoj Francuskoj je do petka zatvoren željeznički promet, a brzi vlakovi (TGV) izmeđšu Pariza i Le Mansa te Pariza i Nantesa tajođer ne voze.

U noći sa srijede na četvrtak su u Bretagni zabilježeni vjetrovi od 200 km na sat.

U Španjolskoj je nevremenom najviše pogođena Galicija, na sjeverozapadu, i na snazi je crveno upozorenje, kao i u Baskiji gdje su izmjereni valovi visine između osam i devet metara.

Iako Portugal nije “direktno pogođen”, vlasti su izdale crveno upozorenje u priobalnim područjima na sjeveru zemlje. (Hina, 24sata.hr)