Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zdravstvu u Hercegovini prijeti kolaps, u štrajku 4.000 djelatnika

Oko 4.000 zdravstvenih radnika stupilo je u četvrtak u štrajk u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, što uključuje i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, pa prijeti potpuni kolaps u zdravstvenom sustavu Hercegovine.

Kako su prije dva tjedna i najavili, sindikati zdravstva stupili su u 8 sati u opći štrajk, tijekom kojeg će se primati samo pacijente kojima je potrebna hitna pomoć. Sindikati zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije inzistiraju da im se plaće u sljedeće dvije godine novim Kolektivnim ugovorom povećaju za 30 posto.

Najavljeno okupljanje pred zgradom vlade

– Mi ćemo se boriti do kraja sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ivica Anić. Optužio je Vladu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za loše stanje u zdravstvu i niske plaće zaposlenika. Anić je najavio da će članovi sindikata od ponedjeljka započeti s prosvjednim okupljanjem pred sjedištem Vlade HNŽ-a u Mostaru.

Mjesecima bez kolektivnog ugovora

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB-a Mostar Ana Mišić dodala je kako je Vlada krivac što zdravstveni radnici mjesecima rade bez kolektivnog ugovora. Nadamo se da će razum prevladati, da ćemo doći do rješenja i potpisati kolektivni ugovor te nastaviti s radom, a dotad svoje pacijente molimo za strpljenje i razumijevanje, poručila je.
Vada ove županije danas je imenovala svoj tim za pregovore sa sindikatima u zdravstvu. Najavili su kako će započeti pregovore o postizanju novog kolektivnog ugovora i povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima, no pri tome su naveli kako bi ispunjavanje njihovih zahtjeva iznosilo oko 25 milijuna eura, što nije realno očekivati.

Štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u uključuje i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru u kojoj se pružaju zdravstvene usluge i građanima iz drugih županija u Hercegovini.(hrt)