Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bliski susreti na nebu: Kineski i ruski vojni avioni testiraju sposobnost američkih lovaca

Američki dužnosnici navode kao primjer nekoliko opasnih incidenata od početka ove godine do sada. U ožujku je, naprimjer, zapovjedništvo američkih snaga u Europi reklo da su ruski zrakoplovi ometali američki dron MQ-9 iznad Crnog mora, sudarivši se s njim, zbog čega su ga operateri namjerno srušili u more.
U srpnju je Središnje zapovjedništvo SAD-a izvijestilo o nekoliko slučajeva ‘nesigurnog i neprofesionalnog ponašanja’ ruskih zrakoplova vezanog uz američke dronove i zrakoplove iznad Sirije, a sredinom listopada Pentagon je objavio fotografije i videozapise onoga što je nazvao ‘prisilnim i rizičnim’ susretima američkih s kineskim zrakoplovima u prethodne dvije godine, piše The Business Insider.

Priroda i učestalost tih interakcija nešto je novo, kaže Mark Kelly, general koji nadzire organiziranje, obuku i opremanje jedinica američkih zračnih snaga kao šef Zračnog borbenog zapovjedništva.
“Prije pet godina nismo imali toliko rutinskih susreta naših lovaca s kineskim lovcima tijekom vježbi. Nismo imali (…) susrete s ruskim lovcima tjedno, ako ne i dnevno, iznad Sirije”, rekao je Kelly na konferenciji sredinom rujna.

“Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to događa. Jedan je taj što žele uvježbavati svoje snage u susretima protiv najboljih na svijetu, a to im je dostupno”, dodao je Kelly. “Drugi razlog je to da na neki način u konstruktu temeljenom na pravilima nakon Drugog svjetskog rata vide izazov. A treći je da se osjećaju prilično samouvjereno i smatraju da se mogu natjecati u ovoj areni”, kazao je.

Ovi bliski susreti dolaze u vrijeme sukoba u Ukrajini, najvećem kopnenom ratu u regiji od Drugog svjetskog rata, a on je potaknuo promjene u europskoj sigurnosnoj arhitekturi. SAD i Kina su također angažirani u sve većem geopolitičkom natjecanju čije je žarište u zapadnom Pacifiku, gdje SAD i njegovi saveznici djeluju blizu kineske vojske, brzo razvijane i po veličini i prema sposobnostima.

Kelly i drugi dužnosnici zračnih snaga kažu da SAD još uvijek ima prednost u zrakoplovnoj tehnologiji i pilotskom iskustvu, ali tvrde da se ta prednost smanjuje, posebice jer američke zračne snage od 1947. imaju najmanji broj zrakoplova, ali i sve više starih letjelica. Avioni i oružje koje imaju omogućili su im postizanje zračne nadmoći u nedavnim sukobima, uključujući nevidljivi lovac F-22 i raketu zrak-zrak AIM-120, ali oni također stare, a Kelly je rekao da su Rusija i Kina primijetile to.

‘Sve te sposobnosti – naši senzori, naše oružje, naše platforme – značajno su poboljšane i više modernizirane nego što su bile prije četvrt stoljeća. Ali dođe vrijeme u kojem se i iz njih istisnu zadnje kapi borbene sposobnosti’, poručio je.

Rusija i Kina su posljednjih desetljeća mnogo uložile u svoje zračne snage. Rusija je uglavnom ostala neokrznuta u Ukrajini, ali to što je pokazala izazvalo je sumnje u sposobnosti njezinih snaga. Kinesko zrakoplovstvo i mornarica sada raspolažu trećom najvećom zrakoplovnom flotom na svijetu, uključujući 1900 borbenih zrakoplova. Kelly je rekao da obje zemlje žele testirati svoje zrakoplove i pilote protiv SAD-a. (N1)