Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Opkolit ćemo Gazu u roku od 48 sati

IDF procjenjuje da će snage u Pojasu Gaze potpuno opkoliti Gazu u roku od 48 sati i započeti borbe unutar prenapučenog grada.

Cilj operacije bit će doći do Hamasovih operativaca koji su potisnuti u grad, te uništiti tunele i Hamasove vojne i civilne institucije.

IDF vjeruje da je moguće ispuniti vladin cilj uništenja Hamasa, ali da će to zahtijevati dugo vremensko razdoblje: od nekoliko mjeseci do godinu dana, ili čak i više. Iz IDF-a napominju da je za čišćenje područja od terorista potrebno djelovati temeljito i relativno sporo.

IDF je također naveo da će se u ovoj fazi snage suzdržati od ulaska u tunele, pod pretpostavkom da su postavljene mine. Svakim tunelom stoga izvana upravljaju specijalne snage kako bi se izbjeglo dovođenje vojnika u neposrednu opasnost i omogućilo da se tunelima pozabavi kasnije.

U nekim slučajevima, ako obavještajni podaci pokažu da je to prikladno, zračne snage će napasti tunel iz zraka, neutralizirajući sve koji su unutra.

U ovoj fazi IDF nije izdao zapovijed snagama da počnu djelovati u bolnici Shifa, gdje se, prema obavještajnim procjenama, skrivaju mnoge čelnici Hamasa.

Visoki dužnosnici IDF-a pozabavili su se tim pitanjem i nisu isključili vojnu operaciju u bolnici ako za to postoji prilika. (Jutarnji.hr)