Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija se povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma sklopljenog na kraju hladnog rata: ‘Konačno je postao povijest!‘

Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno sudjelovanje 2015. godine

Rusija se u utorak službeno povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma koji je nakon hladnog rata trebao smanjiti potencijalne sukobe između Istoka i Zapada, što je najnoviji znak rastućih napetosti između Rusije i NATO-a.

“U 00.00 sati 7. studenoga 2023. završen je postupak povlačenja Rusije iz CFE-a (Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Europi). Time je međunarodno-pravni dokument čiju je valjanost naša država suspendirala već 2007. godine za nas konačno postao povijest”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju na svojoj internetskoj stranici.

Sporazum iz 1990., koji je putem pregovora dogovoren i sklopljen na kraju hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog saveza.

Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno sudjelovanje 2015. godine.
U svibnju 2023., kad je Rusija već duboko bila u ratu u Ukrajini koji je pokrenula u veljači 2022., predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim otkazuje sporazum, izazvavši osudu NATO-a za “podrivanje euroatlantske sigurnosti”.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od hladnog rata, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tijekom vikenda da su odnosi sa Sjedinjenim Državama ispod nule.

“Sporazum CFE-u sklopljen je na kraju hladnog rata, kad se činilo mogućim formiranje nove arhitekture globalne i europske sigurnosti utemeljene na suradnji te su poduzeti odgovarajući pokušaji”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Akcije Sjedinjenih Država za proširenje NATO-a dovele su do toga da su zemlje saveza “otvoreno zaobišle” grupna ograničenja, dodalo je ministarstvo.

“Tako je sporazum CFE u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću”, navodi se. (Hina, jutarnji.hr)