Aktualno Kolumne Moja mirovina S vama kroz svaki dan

Korisni savjeti prije odlaska u mirovinu

Uvijek pred kraj kalendarske godine aktualiziraju se rasprave i prijedlozi za izmjenu propisa koji reguliraju prava iz mirovinskog osiguranja, kako kod aktualnih, tako i kod potencijalnih korisnika mirovina, jer aktualni korisnici očekuju povoljnija prava, a potencijalni se raspituju o detaljima propisa da ne bi napravili pogrešku kod odluke o datumu odlaska u mirovinu.

S obzirom da smo u prosincu, kad se takve odluke donose, ponovit ćemo nekoliko korisnih savjeta.

Već smo u nekoliko navrata pisali o dilemi odlaska u mirovinu na datum 31.prosinca tekuće godine, što znači s prekidom radnog odnosa s 30.prosinca ili u mirovini od 1.siječnja iduće godine, što znači s prekidom radnog odnosa s 31.prosinca tekuće godine. Ponavljamo: oni koji imaju ispunjene sve uvjete za mirovinu, a svjesni su da im je plaća u tekućoj godini bitno niža od prosječnih plaća za sve godine ( to se zove prosječni vrijednosni bodovi) izbjegavaju da im ta niža plaća snizi vrijednosne bodove na način da radni odnos prekidaju 30.prosinca i u mirovini su od 31.prosinca.
Ta činjenica nema utjecaja na mirovinu muškaraca što se tiče osnovnih uvjeta za mirovinu, ali može imati utjecaja na mirovinu žena zbog toga što su prava žena iz mirovinskog osiguranja u prijelaznom razdoblju do 2030.godine, a radi se o primjeni polaznog faktora kod izračuna mirovine. Naime:
– uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu, za žene, u 2023.g.je 58 god. i 3 mj. života i 33 god. i 3 mj. mirovinskog staža (bez staža od 6 mj. po djetetu) ,
– uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu, za žene, u 2024.g. je 58 god. i 6 mj. života i 33 god. i 6 mj. staža (bez staža od 6 mj. po djetetu).
Praktično to znači ovo: ukoliko je žena u studenom ili prosincu tekuće godine ispunila uvjete života od 58 g. i 3mj. i ne ode u mirovinu 31.prosinca, nema uvjete za mirovinu od 1. siječnja iduće godine do 58 god. i 6 mj. života, u idućoj godini , a to vrijedi i za količinu staža ako su ispunjeni minimalni uvjeti.
Isto vrijedi i za žene koje su ispunile uvjete iznad minimalnih, a žele da izbjegnu višu penalizaciju u idućoj godini, a penalizacija za prijevremenu starosnu mirovinu iznosi 0,20% po mjesecu života nižeg od uvjeta za starosnu mirovinu u godini ostvarivanja prava na mirovinu. Za sada je penalizacija trajna.
Jednaku kalkulaciju mogu uraditi žene za starosnu mirovinu jer je uvjet za starosnu mirovinu u 2023.g. 63 god. i 3mj. života, a u 2024.g. uvjet je 63 god. i 6 mj. života . Uvjet staža je uvijek 15 godina. S obzirom da u mirovinskim propisima ima uvijek dodatnih detalja, naročito kad se radi o bonusima, treba naglasiti da žena koja ima više od 63 god. i 3mj.života, i ima 15 godina staža ne može ostvariti pravo na bonus polaznog faktora od 0,45% po mjesecu, jer taj bonus se može ostvariti samo da se ima više od 35 godina staža, a isto vrijedi i za muškarce starije od 65 godina.
Što se tiče prava na starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranika, tu su uvjeti jednaki za žene i muškarce a iznose 60 godina života i 41 godina staža osiguranja(staž osiguranja znači trajanje radnog odnosa), a za mjesece starije dobi iznad 60 godina ostvaruje se bonus polaznog faktora od 0,15% po mjesecu, a maksimalno to može iznositi 9% za 5 godina ili 60 mjeseci.
Postoje i druge opcije za žene koje su starije od dobi uvjeta za starosnu mirovinu, u prijelaznom razdoblju, i za muškarce starije od 65 godina, a i za muškarce i žene koji ostvaruju pravo na starosnu mirovinu uz sniženje dobne granice, neovisno da li to pravo ostvaruju po Zakonu o mirovinskom osiguranju ili po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, jer tada bonus polaznog faktora mogu ostvariti kao korisnici starosne mirovine zbog dugogodišnjeg osiguranika , po 0,15% po mjesecu ii kao korisnici starosne mirovine od 0,45% po mjesecu.,a ta kombinacija vrijedi ako je pravo na starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranika ostvareno prije ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu, za žene u prijelaznom razdoblju, a za muškarce u propisanom roku nakon sniženja dobne granice.

Upoznali smo čitatelje kolumne da postoje mogućnosti pribavljanja informativnog izračuna mirovine, na dva načina:

1. Službi HZMO-a podnosi se zahtjev za informativni izračun mirovine, a ta se usluga plaća 9,29 Eura, a uplata se vrši:
Naziv računa: Državni proračun
IBAN broj računa:HR 12100100551863000160
Model: HR26
Poziv na broj primatelja: 5908-558-OIB podnositelja zahtjeva
Svrha uplate: Informativni izračun mirovine.

2. Ako se zahtjev za izračun mirovine podnosi online, preko sustava e-građani ništa se ne plaća i trajno ste u sustavu e-građani, s tim što u ovom slučaju sustav još uvijek ne izračunava starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranika i kombinirane mirovine po ZOHBDR-u ili povlaštene mirovine, uz sniženje dobne granice, a HZMO to radi.
Napominjemo da jedan i drugi sustav informativnog izračuna mirovine taj izračun radi na temelju registriranih podataka u matičnoj evidenciji osiguranika i nijedan ne odgovara za netočan informativni izračun zbog nedostajućih podataka, a nedostatak neregistriranih podataka rješava se podnošenjem Obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za mirovinu, koji se može podnijeti 1 godinu prije uvjeta za mirovinu, pa u svrhu izbjegavanja eventualnih nejasnoća preporučujemo da se takva Obavijest podnese preko HZMO-a., a prilaže se preslika radne knjižice i osobne iskaznice, potvrda o sudjelovanju u Domovinskom ratu, potvrda o beneficiranom stažu, dokazi o stažu ostvarenom u inozemstvu, jasno, tko već što ima ostvareno.

Na kraju samo da obavijestimo umirovljenike koji nisu dobili jednokratnu naknadu, da je uvjet da im bruto mirovina ne prelazi 700 Eura, jer oporezive su mirovine preko 530,90 Eura, za osobnu olakšicu, s porezom od 12% i prirezom na taj porez, ovisno kako u kojem gradu ili općini, a u Ogulinu je prirez za sada 5%. Dakle, činjenica da je neto mirovina niža od 700 Eura ne daje pravo na jednokratnu naknadu. (foto:pixabay)

Piše Momir Jakšić Momo

Sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.