Aktualno OG sada Ogulin

Dom na Kleku ostaje Ogulinu!

Od rujna ove godine traje pobuna planinara. Bune se zbog prijedloga novog Zakona o upravljanju nekretninama u državnom vlasništvu, a najsporniji im je članak 16. prema kojem bi planinarska društva izgubila upravljanje planinarskim domovima. Jedan od tih domova je i planinarski dom na našem Kleku, koji bi po prijedlogu tog zakona pripao na upravljanje Karlovačkoj županiji. Većina planinara širom Hrvatske, pa tako i ogulinski, pobunili su se zbog ove ideje. Tako su i planinari Ogulina, zajedno sa gradonačelnikom Domitrovićem i građanima koji im pružaju podršku, održali protestni uspon na Klek, o čemu smo pisali.

Međutim, aktivnosti vezane uz zaštitu doma na Kleku nisu se ograničile na protestni uspon na Klek. Grad Ogulin je u međuvremenu pokrenuo zaustavljeni postupak prijenosa vlasništva nad domom te se uspio upisati, gruntovno i katastarski, u vlasništvo i posjed.

Naime, Gradsko vijeće Grada Ogulina je još 1995. godine, temeljem tadašnjeg Zakona o športu, donijelo odluku o preuzimanju sportskih objekata na području Ogulina u svoje vlasništvo. Za sve sportske objekte koji se spominju u ovoj odluci, a radi se o njih ukupno 14, od čega pet sportskih dvorana, nogometni, teniski i košarkaški tereni te drugi sportski objekti, postupak prijenosa vlasništva je proveden, osim za dom na Kleku koji je iz nekog razloga stavljen po strani.

Zaustavljeni postupak prijenosa vlasništva nad domom je trenutna gradska vlast ponovno pokrenula nakon što je u javnost iscurio prijedlog zakona kojim bi se dom oduzeo Gradu Ogulinu i Hrvatskom planinarskom društvu Klek. Provedbom postupka prijenosa vlasništva planinarski dom na Kleku je službeno uknjižen u vlasništvo Grada Ogulina, čime je osigurano da će ga u budućnosti, kao i do sada, održavati i koristiti planinari.