Aktualno Kolumne Kruloteka

Krule – Danas nove stvari crknu u autu dok ih iz trgovine voziš kući.

Neki dan odem kući u Liku. Mati zaklala frižider. Išla nožem čistiti ledenicu, nož proletio, probila plin. Sjedi u kuhinji, oplakuje frižider. Reko jebeš frižider, kupćemo novi. Veli ona da vakog nećemo naći nikad jer ovaj je radio 42 godine. 42 jebene godine!?!?!?
Sunce ti jebem, frižider radio 42 godine!!! Danas nove stvari crknu u autu dok ih iz trgovine voziš kući. U ponedjeljak ti prodaju uređaj a u utorak ovlašteni majstor stavlja prvi pečat u garantni list
Nego, imamo mi u Lici još tih starih uređaja. Imamo šparet, pola struja pola plin, normalno marke RADE KONČAR, star… što ja znam… taj je s Teslom šljive brao. Ja otkad znam za sebe znam i za taj šparet. Ćaću kad smo sahranjivali, ja gledam ko to drži mater pod ruku, ono Rade… plače mati, plače i Rade, viče “Kome ću ja u 4 u jutro kavu kuvat, kome!?!?”. 44 godine radi, nikad na bolovanju nije bio.
Usisavač, sve poispadalo s njega… konture mu se samo naziru… neugledan… olinjao… al kume, to je motor unjem od 77 kilovata, a ne danas ovi šupak usisavači od 250 vati. Ovoga kad upališ navečer, struja u cijelom selu žmirka, trafostanica stenje. Prašina kad vidi da se kabel iznjeg izvlači, sama iz tepiha izlazi. Od vrećica, unjem stoji još ona prva što je s njom iz trgovine izašao. Štoš mijenjat vrećicu, nakon 50 godina rada tek je na pola puna… ima mjesta još za pola Sahare… enti mater, galaksiju držimo unjem.
Gledam ove današnje pegle, 44 funkcije imaju… ova koju mi imamo, samo jednu – za peglanje. Osim velikog UKLJUČ. tu je i ISKLJUČ., čisto da znaš kad je upaljena i li ugašena. Temperatura se provjerava tako da pljuneš u nju. Ako je šišneš na najjače, otapa snijeg s krova. Kad je isključiš, još 9 dana moš peglet dok se ne ohladi. Ako baš oš da se brzo oladi, okreneš je pa skuvaš kavu na njoj… i to se radilo.
RIZ-ov televizor Grand Color bi i danas radio da ga nisu frekvencijama čime li već sjebali. Pa kad bi u bolnici rendgen uređaj rikno, na taj su televizor radili preglede. A tek statički elektricitet kad ga ugasiš – nikad nas komarci nisu grizli, svi bi bili mrtvi ispred ekrana.
Da… sad sam se sjetio, pokojni frižider je bio GORENJE… a prije 42 godine moga je biti ili Gorenje ili Obodin… trećeg nije bilo