Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grmoja napao Plenkovića: ‘Vi ste jedan korumpirani komunistički gojenac!‘; Miletić Zekanoviću: ‘Seljačino!‘

‘Hm, kolega Habijan brzo trči, mogao bi biti i ministar prometa!‘, kazala je Selak Raspudić i zaradila opomenu

Danas se održava zajednička sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Premijer Andrej Plenković zastupnicima predstavlja kandidata za ministra gospodarstva i održivog razvoja, Damira Habijana. Habijan će se i sam obratiti zastupnicima, piše N1.

Poslijepodne će potom Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici odlučivati o povjerenju novom ministru, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika.

Prije samog glasovanja o povjerenju Habijanu, predstavnici klubova imat će priliku govoriti na slobodnu temu, a kako se radi o posljednjoj takvoj prilici u ovoj godini, za pretpostaviti je da će je iskoristiti većina od 16 klubova.

Sjednice su počele nakon što je utvrđeno je da oba odbora imaju kvorum i usvojen je dnevni red.
Stanka odmah na početku
Mirela Ahmetović odmah je zatražila stanku, a pritom je rekla da je Habijan sam sebe učinio nebitnim brišući svoje “slobodne” fotografije čime je, kaže Ahmetović, pokazao koliko drži do sebe i svoje vjerodostojnosti.

Također je rekla da će biti zanimljivo kakvu će ulogu imati Habijanov bivši šef u peglanju imidža Habijanovog novog šefa i koliko će javnih novaca dobiti za to.

“Plenkovićevo pronalaženje kadrova će ući u udžbenike nesposobnosti i katastrofalnog kadroviranja. Zbog toga bi propala svaka firma, a kamoli ne Hrvatska”, poručila je i dodala: “Premijeru, kratko ste si kupili vrijeme, ostajete na respiratoru nesposobnosti, korupcije, a onda odlazite u povijest i vi i vaši sjajni kadrovi.”

Stanka je odobrena.

Hrvoje Zekanović odgovorio je SPD-ovki da će ostati upamćena samo po bacanju pred bager, a ona njemu da ga pamtiti po slikanju sa zastavicama Republike Srpske.

Stanku je zatražio i Mostov Marin Miletić. “Meni se čini da što god mi govorili predsjedniku Vlade i onima koji vode državu, nema tu previše pomoći. Pod njegovim je kišobranom palo 30 ministara, dogodila se krađa u INA-i, afera plin za cent… I takav čovjek ima obraza stati ovdje i reći da to nije njegov problem”, rekao je Miletić Plenkoviću.
“Za jednu od najvećih afera, u kojoj se javnim novcem peglao imidž HDZ-a, kažete da je afera Mosta. Ne vidite da vam se kraljevstvo urušava zbog oholosti‘‘, poručio je Mostov Marin Miletić i usporedio premijera Andreja Plenkovića s kraljem Theodenom iz Gospodara prstenova.

I on se porječkao sa Zekanovićem i poručio mu da je seljačina na što ga je Žarko Tušek, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, upozorio da se ne može koristiti takav rječnik: “Imate prvu opomenu, kolega Miletić. Tako nećemo razgovarati.”
Vesna Vučemilović također je tražila stanku i upozorila na to da Hrvatska zaostaje u gospodarenju otpadom i energetici.

“Neću ponavljati, 30. ministar, umalo nam Vlada liči na protočni bojler. Činjenica je da premijer ima pravo imenovati i smjenjivati ministre kako hoće. Uz dužno poštovanje, kad pogledam Habijanov životopis, moram iskazati dvojbu koliko je on kompetentan za to ministarstvo. To ministarstvo će očito i dalje voditi dva nezamjenjiva državna tajnika. Jedan je SDSS-ov Mile Horvat, a drugi voli mijenjati kapute, Ivo Milatić, nezamjenjivi državni tajnik za energetiku… Ministri se mijenjaju, a državni tajnici ostaju i kroje sve. Habijan tamo odlazi tek toliko da se to mjesto popuni, što mu kao vrijednom zastupniku u njegovoj političkoj karijeri nije trebalo”, rekla je.

Marija Selak Raspudić kritizirala je kriterije za odabir ministara.
“Hm, kolega Habijan je zdrav, mogao bi biti ministar zdravstva. Hm, kolega Habijan je kulturan, mogao bi biti ministar kulture. Hm, kolega Habijan brzo trči, mogao bi biti ministar prometa”, rekla je mostovka o kriterijima HDZ-a za izbor ministara i poručila da je sva odgovornost na Plenkoviću.

HDZ-ova Majda Burić prozvala je Most da u cijelom svom političkom životu radi protiv hrvatskih interesa i spomenula LNG, Plomin C i proruske interese.

Dobila je opomenu.

Marijan Pavliček poručio je da je afera Mreža Mostova afera koliko je i zid u dvorani crn.

Mostova zastupnica Selak Raspudić poručila je da Habijan, jer je produbio aferu Mreža, zapravo radi za Most i da bi odmah trebao dobiti otkaz. A ako postane ministar da onda i sam Plenković radi za Most.
Plenković je nakon toga dobacio kako i “Tušek radi za Most”.
Stanku od 10 minuta zatražila je i Sandra Benčić i podsjetila da se bira već treći ministar gospodarstva u posljednje tri i pol godine.

“Činjenica govori nešto o nosećem pojmu Vlade Andreja Plenkovića, nosećem PR pojmu, a to je stabilnost. Stabilno biramo trećeg ministra gospodarstva. To nije sve. Mi biramo trećeg ministra u resoru u kojemu smo i financijski i po političkom utjecaju imali najveće afere”, kaže.

“Možemo li se zaista praviti da biramo novog ministra ili samo sudjelujemo u predstavi da ova Vlada pokazuje stabilnost”, pita se zastupnica.

Selak Raspudić poručila je da je Habijan treći, ali ne i posljednji ministar gospodarstva i zaradila treću opomenu. Više ne može govoriti na ovoj sjednici.

“Molimo da stvarno dođe premijer Hrvatske, Pavo Vujnovac, a ne njegov glasnogovornik Andrej Plenković, pa da s njim razgovaramo o trendovima u gospodarstvu”, poručio je Mostov Zvonimir Troskot, piše N1.

Plenković predstavio Habijana
Plenković je zastupnicima i članovima Odbora predstavio svog kandidata, Damira Habijana. Na početku je rekao kako je uvjeren da će Habijan biti ministar te da mu je zadovoljstvo predstaviti ga.

“Habijan je pravnik, bavio se odvjetništvom, uglavnom korporativnim pravom, akvizicijama, spajanjima, dokapitalizacijama… Bio je pravnik koji se bavi gospodarstvom. U pogledu rada u Saboru, bio je član i Odbora za gospodarstvo. Kad je riječ o stranačkim aktivnostima, od 2016. je predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Varaždinu, kombinira lokalnu i nacionalnu politku, stručan je u svojoj karijeri pravnika. Najvažnije je da je u potpunosti u tijeku sa svim aktivnostima Vlade”, rekao je Plenković na početku dodajući da je i sam Habijan rekao da će mu biti jednostavno uključiti se u rad Vlade.

“Što se tiče slučaja iz uvodnih zahtjeva za stanke, prošli sam tjedan razriješio bivšeg ministra nakon što se dokazima potvrdilo i otkrilo da je njegov bivši savjetnik informacije koje je imao selektirano davao jednom novinaru, a taj novinar Grmoji, koji je ovdje i pritom je sasvim očito da je bilo riječ o koruptivnim radnjama”, rekao je Plenković nazivajući Most koruptivnom političkom oporbenom strankom koja nema nikakvih ambicija da kažu nešto o onome o kome treba.

“Ovdje je bit korupcija Mosta, to je ključ ove afere koja razotkriva stranku koja se povezala s čovjekom koji nema veze s HDZ-om i koji je cijeli mandat radio za osobni račun ili neke obračuna, a ne za intres države. Nama je u interesu da se rasvijetli ova afera, koruptivna mreža Mosta. Pa tamo su Mostovci bili pretplaćeni za nastupe, ispada da je Lovrinčević kupovao medijski prostor za koruptivni Most u tim emisijima”, poručio je Plenković.

Karolina Vidović Krišto tražila je da se Plenković drži teme, a Tušek joj je odgovorio da on procjenjuje kako se premijer drži teme, dok joj je Plenković odgovorio da je ona zadnja koja smije nekome upadati u riječ. Tušek je Karolini Vidović Krišto da opomenu. Plenković je nakon toga poručio kako razotkriva političku korupciju oporbe i njihovu nemoć.

‘Kišobran HDZ-a‘
Nakon što je prozvao Most, Plenković je odlučio odgovoriti i na prozivke Marina Miletića o “kišobranu HDZ-a” pa je nabrojao postignuća koja su postignuta “pod kišobranom HDZ-ove Vlade”. Rast BDP-a, gospodarski rast, rast kreditnog rejtinga…

Plenković je rekao kako će “pod kišobranom HDZ-a” ostati i veliki projekti poput LNG terminala na Krku. “Kao da nam je baba Vanga rekla da će doći do ruske agresije na Ukrajinu pa smo se energetski osigurali”, kaže premijer. Spomenuo je i Pelješki most koji je teritorijalno spojio jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

Benčić je nakon Plenkovićevog izlaganja poručila premijeru da je on gost u Saboru i zamolila ga da se zastupnicima obraća primjereno. “Nemam problem s političkim fajtom, ali kad se obraćate zastupnicima, obraćat ćete im se imenom, a ne pridjevima”, rekla je reagirajući na opetovano obraćanje Plenkovića Marinu Miletiću sa “zaljubljeni”.

Tušek se usprotivio i rekao kako su ton diskusiji dali sami zastupnici.

Habijan o sebi
Damir Habijan rekao je da je njegov životopis više-manje poznat, ali ponovio je podatke o svom obrazovanju i odvjetničkoj karijeri, koja je trajala sve do ulaska u Sabor.

“Radi se o izazovnom resoru. Ono što je bitno, ja gospodarstvo gledam na drugi način, radio sam kao odvjetnik na pravnim slučajevima koji 95 posto uključuju korporativno pravo, vidio sam što tim poduzetnicima na tržištu može biti otegotno. Imam iskustvo u realnom sektoru”, kazao je Habijan.

Kazao je se smatra timskim igračem i da će nastojati voditi pozitivnu politiku u resoru gospodarstva.

‘Korumpirani komunistički gojenac‘
Grmoja je poručio Plenkoviću: “Imam vam potrebu reći tko ste vi. Vi ste jedan korumpirani komunistički gojenac, impresioniran Bruxellesom kao što su nekad vaši bili inspirirani Beogradom, koji uporno uništava Hrvatsku, završit ćete u narodnom sjećanju gdje je završio i Sanader”. Nakon toga dobio je treću opomenu i zabranu govora. (L.G., jutarnji.hr)