Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Političari komentirali prozivke predsjednika Milanovića

Diljem zemlje slave se jutarnje božićne mise. Brojni visoki dužnosnici bili su na misi na Kaptolu, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Uz božićne čestitke komentirali su i poruku predsjednika Zorana Milanovića koji u Božićnoj poruci proziva za korupciju i nejednakosti u društvu.
Jandroković: Bit će dana za političke prijepore

Svima od srca želim sretan Božić, onima koji vjeruju. A svima želim puno mira, zdravlja radosti slobode i neka provedu ovajdan sa svojim najbiližima, izjavio je uoči mise predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Dodao je kako se moramo prisjetiti i onih koji su u potrebi te u ovim danima “uz osobnu radost razmišljati i o drugima”.

Komentirajući čestitku predsjednika Milanovića u kojoj on proizva za korupciju i nejednakosti u društvu Jandroković je kazao kako se u čestitkama “ne otvaraju svađe”.

– Božić je trenutak kad dijelite pozitivne emocije, tako da danas nemam namjeru odgovarati na takav način. Bit će dana za političke prijepore. Danas svima želim svako dobro, rekao je.
Grlić Radman: Predsjednik zavist i ljubomoru ne može kontrolirati

Komentirajući Božićnu poruku Zorana Milanovića, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ustvrdio da je “nečuveno da predsjednik zloupotrebljava Božićne blagdane da bi poslao krivu poruku i anulirao sve što je hrvatska Vlada predanim radom ostvarila”. Dodao je kako ne zna na koju je državu Milanović mislio.

– Mislim da je to zavist i ljubomora koju ne može kontrolirati. Pogledajte, čovjek je bio premijer u jednom razdoblju i te katastrofalne četiri godine još prate ovu Vladu, ustvrdio je u izjavi uoči Božićne mise u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu.

Upitan ne misli li da je išta utemeljeno kad predsjednik upozorava na korupciju i nejednakost pred zakonom, Grlić Radman je ustvrdio da predsjednik “negira činjenice” i “govori temeljem osjećaja”.

– On je u petoj godini mandata, recite mi što je napravio? (…) Ppogledajte kako ga doživljava demokratski svijet, nije osudio rusku agresiju, nije dozvolio treniranje i obučavanje ukrajinskih vojnika. On je čovjek koji jako puno šteti hrvatskoj vanjskoj politici, diplomaciji i općenito narušava kredibilitet vlade, zaključio je Grlić Radman.
Reiner bez komentara

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nije želio komentirati Božićnu poruku predsjednika Milanovića rekavši da je Božić vrijeme kada najbolje u ljudima treba doći u prvi plan i kada trebaju pokazati svoji najbolju stranu jer je Božić uvijek vrijeme radosti, iščekivanja, vrijeme puno onog najljepšeg i najboljeg u ljudima.
Predsjednik Zoran Milanović je u Božićnoj poruci, uz ostalo istaknuo da u svjetskom poretku, koji se dramatično mijenja pred našim očima, brige hrvatskog naroda malo koga zanimaju. Rekao je i da posebno smeta ravnodušnost za brige hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini čija se jednakopravnost i konstitutivnost – zajamčena Daytonskim sporazumom pokušava omalovažiti, pa i ukinuti.

Upozorio je i da mnogima u Hrvatskoj nedostaje socijalna sigurnost, ali najviše smetaju nepravda i korupcija te da je odgovornost sviju, a najviše izvršne državne vlasti, da zvučne blagdanske poruke koje slušamo budu pretočene u stvarnost i da se ljudi u Hrvatskoj mogu istinski radovati boljem životu i pravednijem društvu.(hrt)