Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dolazi superizborna godina

Po svemu sudeći, 2023. godina bila je burna. Na hrvatskoj političkoj sceni bilo je svega – od vrijeđanja, uvreda, optužbi, prebacivanja krivice raznih afera…Vladajuće se optuživalo za sve i svašta, oporba ja napadala premijera Andreja Plenkovića i njegove ministre i nisu ih štedjeli. S Pantovčaka je često znalo ‘zagrmjeti’. Predsjednik države Zoran Milanović nije štedio nikoga. Uzvraćao je svima koji su ga prozvali, a posebno je nemilosrdan bio prema premijeru i dijelu ministara. Oštre riječi upućivao je bivšem ministru obrane Mariju Banožiću i ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Kako god bilo, godina koja dolazi je ‘superizborna’. Slijede nam europski, parlamentarni i predsjednički izbori. A borba će, zasigurno biti žestoka, vjerojatno s udarcima ispod pojasa…

Dakle, hrvatski građani na izbore u 2024. godini izlaze tri puta. A tko će dobiti povjerenje građana, e za to će se svi morati dobrano potruditi.
Prvi izbori koji nas očekuju u 2024. godini su izbori za Europski parlament, koji će se održati 6. – 9. lipnja 2024. Održat će se i u drugim zemljama članicama. “Superizborna godina počinje europskim izborima. Na prošlim Hrvatska je bila druga najlošija zemlja. Interes je jako mali u Hrvatskoj. Vidim da su se predstavnici Europskog parlamenta u Hrvatskoj probudili i počinje ta kampanja za veću izlaznost. To je jako dobro i nadam se da će i hrvatske političke stranke i da će Sabor i svi koji provode parlamentarne izbore shvatiti da je važno da građani izađu”, kazala je za Net.hr komunikacijska stručnjakinja i politička analitičarka Ankica Mamić.
Izbori za Hrvatski sabor
Drugi važni izbori su parlamentarni izbori. Posljednja, ‘afera Mreža’ koja je ponovo uzdrmala HDZ imala je za posljedicu ekspresnu smjenu sada već bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, i njegova posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića.

“Mi zapravo ne znamo kada će biti parlamentarni izbori”, kaže Mamić i dodaje da sada tu postoje razne spekulacije. Naglasila je da se u javnosti često zaboravlja da mi iduće godine u šestom mjesecu ostajemo bez deset sudaca Ustavnog suda kojima istječe mandat. “Ustavni suci se biraju dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. To je uvijek jedan od najvažnijih trenutaka u kojima se pozicija i opozicija de facto moraju dogovoriti, jer je relativno teško skupiti dvotrećinsku većinu. I sada, hoće li premijer odlučiti ići prije šestog mjeseca na izbore, pa ostaviti sljedećoj saborskoj većini da bira tih deset sudaca (njima se može kratko produžiti mandat), no mislim da to ne bi bilo dobro, ili će pokušati, unutar ove većine koja je relativno mala, ali mi svi znamo da on ima puno spavača u ovim drugim strankama, i pokušati napraviti nekakav dogovor, to ćemo tek vidjeti”, kazala je Mamić.
Krajem 2024. godine građani će i treći put na birališta, i to na predsjedničke izbore.

“Zoran Milanović ulazi u utrku kao – ja sam favorit. Spekulira se da će bivši ministar Primorac biti HDZ-ov kandidat. Mislim da bez obzira koga HDZ stavi za kandidata, teško će dobiti Milanovića. Milanović je većSu mjesecima uvjerljivo najpopularniji političar u Hrvatskoj, to jesu relativno niske brojke, ali su po meni dovoljne za sigurnu pobjedu, ako se ne dogodi neki veliki gaf, ili ako HDZ ne kandidira Plenkovića za predsjedničkog kandidata. Bilo tko drugi, tko bi ušao u tu utrku, po meni, protiv Milanovića nema šanse”, mišljenja je Ankica Mamić. /tportal/