Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rat na Bliskom istoku uskoro bi se mogao proširiti: “Moramo biti spremni za ofenzivu”

Izraelska vojska sve je spremnija odlučno proširiti svoju borbu protiv šijitske milicije Hezbolah u Libanonu.
“Danas smo odobrili razne planove za budućnost i moramo biti spremni za ofenzivu ako bude potrebno”, rekao je načelnik glavnog stožera Herzi Halevi u srijedu tijekom posjeta vojnom zapovjedništvu u sjevernom izraelskom gradu Safedu. Izraelske obrambene snage “i unutar njih Sjeverno zapovjedništvo su na vrlo visokoj razini pripravnosti”, dodao je.
Izraelska vojska u stalnim je borbama s jedinicama Hezbolaha u južnom Libanonu otkako je islamistički Hamas sa sjedištem u Gazi upao u granično područje u južnom Izraelu 7. listopada.

Hezbolah je u srijedu ispalio rakete na izraelski pogranični grad Kiriat Shmona, a izraelska policija je rekla da je nekoliko zgrada oštećeno. Nitko nije ozlijeđen.

Početkom rata u Gazi vlasti su iz sigurnosnih razloga preselile desetke tisuća stanovnika sjeverne regije u unutrašnjost zemlje.

Tri osobe, uključujući i borca ​​Hezbolaha, poginule su u srijedu u izraelskim napadima na položaje Hezbolaha u južnom Libanonu, izvijestila je libanonska novinska agencija NNA. Te borbe od početka listopada predstavljaju najozbiljniji vojni sukob od drugog libanonskog rata 2006. godine. Ali promatrači kažu da obje strane još uvijek slijede određena neizgovorena pravila jer su dosad izbjegavale daljnju eskalaciju.

Hezbolah, kojeg podržava Iran, kontrolira vladu u Libanonu i ima arsenal projektila koji predstavlja prijetnju Izraelu. Židovska država je pak vojno sposobna nanijeti nemjerljivu štetu Libanonu. (N1)