Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada donijela važnu odluku o toplinskoj i električnoj energiji, evo o čemu se radi

Vlada je u odredila iznos razlike između jediničnih cijena za centralne toplinske sustave i zatvorene toplinske sustave u odnosu na krajnje cijene isporučene toplinske energije, te donijela uredbu o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije za 2024. godinu.
Vezano uz prijedlog odluke o određivanju iznosa razlike između jediničnih cijena za centralne toplinske sustave i zatvorene toplinske sustave u odnosu na krajnje cijene isporučene toplinske energije, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan rekao je da je u skladu s odredbama uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, a kako bi se cijene toplinske energije zadržale na razini prije poremećaja, potrebno odrediti razliku kojom se opskrbljivačima na centralnim i zatvorenim sustavima nadoknađuje razlika.

Naveo je da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) na svojoj 25. i 26. sjednici Upravnog vijeća donijela odluku o jediničnim cijenama za proizvodnju toplinske energije za centralne i za zatvorene toplinske sustave, pa se temeljem te odluke HERA-e predlaže donošenje odluke o određivanju iznosa razlike između jediničnih cijena za centralne i zatvorene toplinske sustave.

Habijan je istaknuo da se tom odlukom odlukom osigurava smanjenje energetskog siromaštva za građane koji se griju na toplinskim sustavima, a za nju su u državnom proračunu predviđena sredstva od 30 milijuna eura.

Nakon primjene ove odluke i završetkom ogrjevne sezone, HERA će napraviti analizu primljenih nadoknada i stvarnih troškova te će na temelju toga dostaviti izvješće.

Vezano uz prijedlog uredbe o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača koju su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije za 2024. godinu, istaknuo je kako je to nastavak mjera stabilizacije cijena električne energije.

“Opskrbljivačima električnom energijom određuje se da po reguliranoj cijeni od 55,74 eura megavatsat i to u ukupnom postotku od 60 posto, kao i do sada, preuzmu energiju povlaštenih proizvođača koji su u sustavu poticaja Hrvatskog operatora tržišta energije. Pri tome svakome opskrbljivaču pripada dio energije iz sustava poticanja u postotku njegovog udjela u tržištu RH, a onih ostalih 40 posto imaju pravo na tržište plasirati samostalno”, naveo je ministar.

Inače, opskrbljivači električne energije dužni su preuzeti udio izražen u postotku u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača električne energije koji su u sustavu poticaja Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) po reguliranoj otkupnoj cijeni koja iznosi 0,05574 EUR/kWh.

Uredba je prvi put donesena 2018. za 2019. godinu kada se preko burze uspješno trgovalo s 30 posto električne energije proizvedene u sustavu poticaja. Ista je izmijenjena 2019. za 2020. godinu, kada je HROTE na burzi trgovao sa 60 posto električne energije proizvedene u sustavu poticaja. Uredba, navodi se u dokumentima Vlade, ima za cilj otvaranje tržišta, odnosno da opskrbljivači mogu tržišno nabavljati električnu energiju iz jeftinijih izvora bez obveze otkupa od strane HROTE-a./N1/