Aktualno Kolumne Moja mirovina

Ova godina bila je u znaku zahtjeva za obiteljske mirovine

Kao što smo i najavili, ovo je posljednja objava kolumne „Moja mirovina” u 2023.godini.

Kao što sam uvijek bio na raspolaganju Radio Ogulinu, tako i OGportalu da nešto rečem ili napišem o problematici iz mirovinskog osiguranja, tako će to biti i ubuduće. Naravno, s nadom i uvjerenjem da to što sam rekao ili napisao nešto vrijedi u smislu detaljnijeg i točnijeg informiranja građana o njihovim pravima iz mirovinskog osiguranja, dječjeg doplatka i ostalih prava koja su „naslonjena” na mirovinsko osiguranje.

Najviše muka u 2023.godini Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje imao je s zahtjevima za obiteljske mirovine, tj. za dio od 27% obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, i mislim da je i taj posao pri kraju i da će uskoro svi koji su podnijeli zahtjeve ostvariti svoje pravo, ili obavijest zbog čega to pravo, eventualno, ne mogu ostvariti. Opet, upozoravamo sve one kojima je umro bračni drug i imaju pravo na osobnu mirovinu, i pravo na obiteljsku mirovinu, a imaju i 65 godina života da podnesu zahtjev za dio obiteljske mirovine, jasno ako je njihov pokojni bračni drug ostvario pravo na mirovinu ili ako je imao dovoljno staža da to ostvari, a osnovi uvjet je 15 godina staža(bez staža za djecu). Za sada važeći cenzus za ostvarivanje prava na 27% obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu je ukupni iznos mirovine od 941,60 E, tj. 7.094,49 kuna, a izračuna se umnoškom 80 aktualnih vrijednost mirovine od (sada) 11,77 E. Oni kojima osobna mirovina ne iznosi toliko, ostvarit će dio obiteljske mirovine do tog cenzusa, a oni koji u 2023.godini nisu podnijeli zahtjev, a podnesu ga u 2024.godini neće ostvariti pravo na isplatu unatrag od 1.1.2023.godine, nego samo 6 mjeseci unatrag, iako su, teoretski, imali to pravo i od 1.1.2023.godine. O uvjetima za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu mislim da smo dovoljno pisali, ali upozoravamo one koji su živjeli ili žive u izvanbračnoj zajednici najmanje 3 godine da reguliraju status provođenjem postupka kod Suda. Isti su uvjeti za žene i muškarce.

Zakonom o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima ukida se smanjenje takvih povlaštenih mirovina za 10%, i to tako da je od 1.7.2023.g. ukinuto 5%, a od 1.1.2’024.g. još 5% mirovine. Pretpostavljam da je osobne korisnike takvih mirovina sve u redu, ali iz prakse saznajem da kod obiteljskih mirovina to, možda, nije učinjeno za sve, pa upozoravamo da korisnici obiteljskih mirovina po posebnim propisima prekontroliraju da li su oni takav slučaj.

Za sve korisnike mirovina koji su u škarama poreza, povoljna je vijest da se od 1.1.2024.godine ukida prirez, a osobni odbitak za obveznike povećava se s 530,90 E na 560 E, a odbitak za uzdržavanog člana iznosit će 280 E, a ne više 232 E, a toliko će iznositi i odbitak za prvo dijete, a za drugi dijete odbitak raste na 392 E umjesto dosadašnjih 332 E. Mnogi će reći nisu obveznici uplate poreza, ali dobro je znati za one koji jesu.

Što se tiče uvjeta po kojima će se u 2024.godini ostvarivati pravo na mirovinu, navodimo:
-žene će u 2024.g.morati imati 58 godina i 6 mjeseci života i minimalno 33 godine i 6 mjeseci staža (bez staža za djecu),
-žene će u 2024.g. morati imati 63 godine i 6 mjeseci života i minimalno 15 godina staža (bez staža za djecu),

– žene koje imaju staž s uvećanim trajanjem ili sudjelovanje u Domovinskom ratu, u borbenom sektoru, mogu ostvariti pravo na starosnu mirovinu uz sniženje dobne granice, a dobna granica snižava se od 63 g. i 6 mj. života,

-muškarci nisu u prijelaznom razdoblju primjene ZOMO ,pa za njih ostaju uvjeti za prijevremenu starosnu mirovinu 60 godina života i 35 godina staža, a za starosnu mirovinu 65 godina života i minimalno 15 godina staža, a također i pravo na sniženje dobne granice za staž s uvećanim trajanjem i staž iz Domovinskog rata, a dobna granica snižava se od 65 godina života..

Žene će ( a uvjetno i muškarci) za svako dijete dobivati 1 godinu staža, a ne kao do sada 6 mjeseci, a pretpostavljam da će to pravo ostvariti sve žene koje su to pravo ostvarile nakon 1.1.2019.godine, a one koje su mirovinu ostvarile ranije neće dobiti ništa. To je slučaj ,između ostalih slučajeva, o nejednakosti u sustavu mirovinskog osiguranja, ovisno kada ste ostvarili pravo na mirovinu, o čemu smo već opširno pisali.

One koji će mirovinu ostvarili iz 1. i 2. stupa čeka povišenje dodatka uz mirovinu, s 20,25 % na 27% i povišenje jednokratnog iznosa s 15% na 20%, a da li će se dodatak povisiti korisnicima koji su mirovinu već ostvarili to ćemo vidjeti., a također ćemo u praksi vidjeti da li će takav izračun mirovine povećati broj onih koji bi ostvarili pravo na jednokratnu isplatu od 20% iz 2. stupa.

U 2024.godini očekuje se i isplata tzv. 13. mirovine, a predviđa se isplata 5 Eura po godini staža.

Izmijenit će se formula za usklađivanje mirovina s 70 : 30 na 85 : 15 , rast potrošačkih cijela : plaća, a to će se vjerojatno primjenjivati od 1.7.2024.godine.

Što se tiče nacionalnih mirovina, to pravo nije vezano za prava iz mirovinskog osiguranja, a vezano je samo utoliko da eventualni korisnik nije korisnik mirovine, u 2024.godini ostvarivat će se po povoljnijim uvjetima:
-iznos se povećava s 120E na 150 E,
-cenzus prihoda po članu kućanstva povećava se s 120E na 300E,
-uvjet neprekidnog prebivališta u Rep. Hrvatskoj smanjuje se s 20 godina na 10 godina,
-ne smije se imati ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju,
-oni kojima bi nacionalna mirovina bila povoljnija od mirovine ili zajamčene minimalne naknade mogu se odreći toga prva i uzeti nacionalnu mirovinu, ako ispunjavaju prethodne uvjete.

U nadi da je ova kolumna pomogla kod ostvarivanja bilo kojeg prava iz mirovinskog osiguranja, poštovanim čitateljima želimo sve najbolje u 2024.godini, kako bi u mirovini uživali što dulje, a onima koji će to pravo tek ostvariti, da to dočekaju u dobrom zdravlju!

Piše Momir Jakšić Momo

Sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

VIŠE S WEBA