Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković i Jandroković čestitali Novu godinu

Premijer Andrej Plenković uputio je u nedjelju čestitku u povodu nove 2024. godine u kojoj poručuje da će Vlada osigurati nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada, kao i realizirati brojne infrastrukturne projekte kojima povezuje Hrvatsku.

– Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, dragi sugrađani, kao i proteklih godina, i u godini koja se završava, naša se zemlja suočavala s brojnim izazovima, u prvom redu s poremećajima na globalnom tržištu energije. U tim okolnostima, poduzeli smo sve kako bismo kao društvo, svi zajedno, prošli kroz krizu što bezbolnije, i da svakome osiguramo što bolji socijalni i gospodarski položaj”, stoji u čestitki.

Premijer pritom podsjeća na poteze koje Vlada učinila u tu svrhu – ograničenje cijene struje, plina i goriva te osnovnih namirnica, smanjenje inflacije i poticanje brzog oporavka i rasta. Zahvaljujući poduzetim mjerama, prosječna plaća porasla je ove godine 14 posto, dvostruko više od inflacije, što je zaštitilo kupovnu moć kućanstava.

Također podsjeća da je Hrvatska uoči desete obljetnice članstva u EU postala dio Schengenskog prostora, europodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma. Nakon što je Hrvatska desetljećima bila gospodarstvo s tržištem u nastajanju, službeno je postala 38. država na svijetu koja je uvrštena među napredna gospodarstva.

– Zaštitili smo radnike i njihovo pravo na obiteljski odmor reguliranjem rada nedjeljom i osigurali da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatan školski obrok. Donijet ćemo i prvi Zakon o hrvatskom jeziku, što je doprinos njegovanju našeg nacionalnog identiteta i kulture, najavio je Plenković.

U godini pred nama osigurat ćemo nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada. Minimalnu plaću 1. siječnja podižemo za 20 posto, a u našem je mandatu udvostručena, s 414 na 840 eura bruto, čime pomažemo onima s najnižim plaćama.

– Novim zakonima značajno će se povećati naknade za osobe s invaliditetom. Pored toga, udvostručujemo broj djece i obitelji koje će imati pravo na dječji doplatak, a majke će za svako dijete dobiti 12 mjeseci radnog staža, najavljuje premijer.

Udvostručena su ulaganja u Hrvatsku vojsku, a na proljeće će stići prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, što će znatno podići sigurnost i osnažiti međunarodni položaj Hrvatske.

– Osigurali smo sredstva i ubrzali sve procedure koje se odnose na obnovu od potresa u Zagrebu i na Banovini, kako bi svi koji su pretrpjeli štetu mogli što prije normalno živjeti u novim, obnovljenim i odsad sigurnijim domovima, dodao je.

Prioriteti Vlade bit će ulaganje u obrazovanje, digitalizaciju, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju, te demografsku revitalizaciju. Štitit će hrvatske nacionalne interese daljnjim jačanjem hrvatskog utjecaja u EU i graditi zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

– Poduzimamo reforme kako bi Hrvatska napredovala prema članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije države svijeta, poručuje Plenković u novogodišnjoj čestitki.
Jandroković čestitao Novu godinu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu te svim građankama i građanima Hrvatske čestitku u povodu nove 2024. godine

– Svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam novu, 2024. godinu uime Hrvatskoga sabora i osobno, stoji u čestitki.

Iako je 2023. godina svijetu donijela nastavak razdoblja različitih kriza i sukoba, Hrvatska ju ispraća kao stabilna država, očuvanog mira i gospodarskog rasta, svjesna vrijednosti vlastitih strateških postignuća. Sve nas to ujedno čini znatno otpornijima na izazove sutrašnjice.

Za svakog od nas dolazak nove godine nije samo vrijeme osvrta na prošlu, već uvijek i vrijeme novih odluka koje usmjeravaju našu budućnost. Pri tom, za donositelje odluka najsnažnija nit vodilja mora ostati dobrobit svih hrvatskih građana.

Uvjeren sam kako tom cilju svatko od nas može i osobno značajno doprinijeti, jer briga za bolju Hrvatsku nikad ne bi smjela prestati.

Pozivajući vas stoga da našu Domovinu zajedno nastavimo graditi kao zemlju snažnijeg međusobnog razumijevanja, uvažavanja i solidarnosti te prostor društvene jednakosti i tolerancije, svima vam želim obilje uspjeha – u privatnom, obiteljskom i poslovnom životu, poručio je Gordan Jandroković.(hrt)