Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusi tvrde: ‘Likvidirali smo ukrajinske obavještajce, a u istom napadu eliminirani su i strani plaćenici‘

Ratna zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je ruska vojska izvela niz preciznih raketnih napada na ukrajinske vojne objekte i dužnosnike kao odgovor na ukrajinski napad na Belgorod u subotu u kojem je poginulo više od 20 civila, piše ruska medijska kuća TASS.

U priopćenju objavljenom u nedjelju, ministarstvo je reklo da su snage Kremlja pogodile centre u kojima se donose odluke i druge vojne ciljeve u ukrajinskom gradu Harkivu, nedaleko od granice s Rusijom.

Napomenulo je da su pogodili zgradu u kojoj se nekada nalazio hotel Kharkov Palace te eliminirali ‘predstavnike Glavne obavještajne uprave i Oružanih snaga Ukrajine, koji su bili izravno uključeni u planiranje i izvršenje terorističkog napada u Belgorodu’.

U zgradi je, piše TASS, također bilo smješteno do 200 stranih plaćenika koji su se pripremali za ‘terorističke napade’ na ruski teritorij, dodali su dužnosnici ruske vojske.

Također je pogođena zgrada Ukrajinske sigurnosne službe (SBU) i područje iz kojeg se na bojište šalju ‘ukrajinski nacionalisti’, objavila je ruska vojska.

‘Eliminirani su predstavnici vodstva SBU-a, strani plaćenici i borci jedinice Kraken, koji su izravno pripremali sabotaže na ruskom teritoriju’, rekli su ruski vojni dužnosnici.

Osim toga, izvršen je napad na podružnicu nacionalnog svemirskog središta u zapadnoj Ukrajini, koju je Kijev koristio za izviđanje. Uništena su i skladišta goriva u Harkivu i Zaporižju, navodi se u priopćenju. Rusko ministarstvo je naglasilo da ruska vojska ‘napada samo vojne ciljeve i infrastrukturu izravno povezanu s njima’.

Ukrajinski dužnosnici u Harkivu potvrdili su napad, no kazali su da je u ukupno šest udara oštećena civilna infrastruktura i ozlijeđeno 28 ljudi.

TASS, nadalje, piše da je ruski napad ‘odgovor na ukrajinsko bombardiranje Belgoroda u kojem su poginule najmanje 24 osobe, uključujući četvero djece, dok je 108 ozlijeđeno’. Moskva je priopćila da je u tom napadu korišteno i kasetno streljivo, kao i projektili češke proizvodnje.

U subotu je Vasilij Nebenzja, ruski izaslanik u UN-u, optužio zapadne zemlje za suučesništvo u napadu, upozorivši da će oni koji su ga orkestrirali biti ‘kažnjeni’. (Hina, jutarnji.hr)