Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Poljaci nakon žestokog ruskog udara na Ukrajinu digli svoje avione F-16: Oglasila se Varšava

Kako bi se zajamčila sigurnost poljskog zračnog prostora, aktivirana su dva para lovaca F-16 i saveznički zračni tanker, priopćeno je

Poljska vojska objavila je u utorak da je digla u zrak četiri lovca F-16 kako bi nadzirali granicu s Ukrajinom, nakon velikog ruskog bombardiranja susjedne zemlje.

“Kako bi se zajamčila sigurnost poljskog zračnog prostora, aktivirana su dva para lovaca F-16 i saveznički zračni tanker”, priopćilo je operativno zapovjedništvo poljske vojske.

Ruska vojska izvela je u utorak ujutro novi niz velikih zračnih napada na Ukrajinu u kojima je poginulo najmanje četvero civila, a ozlijeđeno je više od 90, najviše u Kijevu i Harkivu.

Poljska, članica NATO-a, u petak je objavila da joj je zračni prostor povrijedio ruski “krstareći projektil” koji je tri minute letio iznad njezina teritorija nakon čega je otišao u Ukrajinu.

Poljske civilne i vojne vlasti održale su zbog toga hitne sastanke s predstavnicima NATO-a i poljski sustav za protuzračnu obranu stavljen je u stanje pripravnosti.

Sličan incident dogodio se u studenom 2022. kada je ukrajinski projektil pao na poljsko selo Przewodow, u blizini granice s Ukrajinom, pri čemu je poginulo dvoje civila. (Hina, jutarnji.hr)