Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

DHMZ izdao posebno upozorenje: Nakon južine stiže prava zima – snijeg, oluje, pijavice, minusi…

Meteorolozi su u specijalnom priopćenju objavili kada završava neuobičajeno toplo vrijeme te što slijedi

Nakon iznadprosječno toplog prosinca, stiže nova promjena vremena s velikim zahlađenjem. DHMZ je zbog toga izdao i posebno priopćenje u kojem upozorava da stiže ‘ugriz prave zime‘. Kraj iznadprosječno toplom vremenu stiže već za vikend.

 • Nakon rekordno tople godine na globalnoj razini, ali i u mnogim krajevima Hrvatske, u 2024. godinu ušli smo s iznadprosječnom toplinom. Prvi tjedan siječnja obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sustavi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda.

Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja.

Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije, objavio je DHMZ.
Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega. S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu. Detaljna i pouzdanija prognoza za te dane slijedi u redovnim prognozama na mrežnim stranicama DHMZ-a.
Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne. Vrijeme po buri zadržat će se barem do sredine tjedna, javlja DHMZ i upozorava one koji planiraju putovanje za vikend neka prate upozorenja na opasne vremenske pojave.

 • Budite spremni na zimske uvjete, posebice tijekom nedjelje kad će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u prometu, osobito na Jadranu i u gorskom području, ističu iz DHMZ-a.
  Kada je riječ o temperaturama, sedmodnevna vremenska prognoza DHMZ-a za Zagreb ističe da će u četvrtak i petak temperatura zraka biti čak 14 stupnjeva, dok će već u nedjelju pasti na nulu, uz mogućnost snijega. U ponedjeljak i utorak Zagreb očekuju minusi pa će u utorak temperatura biti i do minus osam Celzijevih stupnjeva.
  Slično će biti i u Osijeku, gdje bi u subotu temperatura trebala biti 13 stupnjeva uz kišu, dok će već u nedjelju pasti na nulu, a u ponedjeljak i utorak se također očekuju minusi.
  Minusa će u ponedjeljak i utorak biti i u Rijeci (-4), dok će u Delnicama u utorak biti čak -14 stupnjeva.
  Zahladjet će i na moru, no tamo temperature neće padati isod nule. U Splitu se očekuje najniža temperatura od jednog stupnja Celzijevog. Nešto topliji će biti sami jug Hrvatske pa će u Dubrovniku najniža temperatura biti 3 stupnja u utorak.
  Zadar će u ponedjeljak mjeriti minus jedan. (T.F., jutarnji.hr)