Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Malenica: Državni tajnik neće imati veću plaću od ministra, ali savjetnik bi mogao

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica razgovarao je s našim Ilijom Radićem o novim plaćama i koeficijentima službenika, novom prijedlogu Zakona o sudovima, ali i budućem novom glavnom državnom odvjetniku ili odvjetnici.
“Državni tajnik neće imati veću plaću od ministra, ali savjetnik ili glavni tajnik ministarstva bi mogao”, rekao je Ivan Malenica i dodao: “U završnoj smo fazi jedne od najvećih reformi, reforme plaća, rješavamo pitanje javnih i državnih službenika, a doći će i državni dužnosnici na red. Završavamo reformu, kroz mjesec dana donijet ćemo nove uredbe.”
Na optužbe sindikata da se s njima nije razgovaralo odgovara da su prošli tjedan imali sastanak sa sindikatom lokalnih službenika kojima su prezentirali izmjene i koeficijente za novu uredbu, no njihovo očitovanje još nisu dobili. “Prošle godine im je već bilo povećanje, a sad će prosječno povećanje iznositi malo više od desetak posto. U godinu dana će doći do značajnog povećanja plaća i povećanjem osnovice i drugog”, istaknuo je Malenica.

O nesrazmjernim povećanjima plaće prema kojima će nekim policijskim načelnicima plaće rasti i preko 30 posto u odnosu na primjerice zapisničare na sudu kojima će plaća rasti tek oko tri posto, Malenica je rekao:

“Kad je bio štrajk službenika u pravosuđu, rekli smo da težimo tome da im plaća bude oko 1.000 eura neto i to ćemo postići izmjenama. Još čekamo očitovanje sindikata pa ćemo u idućih mjesec dana vidjeti konačan ishod koeficijenata i uredbi. Nekim radnim mjestima više raste plaća, pretpostavljam da se radi o onima kojima nije raslo prošle godine. O ovome će se još razgovarati i sa sindikatima u javnim službama. Trebali bismo ozbiljno porazgovarati i o plaćama ministara.” (N1)