Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin otkrio tko je pravi neprijatelj Rusije: Hoće li proširiti svoje ratne ciljeve?

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj analizi se osvrnuo na posljednje medijske istupe ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je identificirao Zapad kao pravog neprijatelja. Ruski lider je također poručio da se Rusija bori u Ukrajini kako bi porazila Zapad.
“Ukrajina sama po sebi nije neprijatelj Rusije”, kazao je tom prilikom Putin, optužujući Zapad da želi osigurati poraz Rusije na bojištu.

Putin je također ustvrdio da zapadne elite pokušavaju razbiti Rusiju na pet dijelova, a da to pokušavaju ostvariti upravo preko Ukrajine. Ipak, istaknuo je i da se situacija na bojištu mijenja te da će se Rusija brže izboriti sa Zapadom nego što će Zapad ostvariti ciljeve na bojištu.
Ruski čelnik je također poručio da Rusija vodi egzistencijalni rat protiv Zapada u Ukrajini i primijetio da se zapadna retorika nedavno preusmjerila na to kako “brzo okončati sukob”. Ova formulacija implicira da Putin vidi sukob i potencijalne pregovore između Rusije i Zapada – a ne između Rusije i Ukrajine, navodi ISW.

Putin: Kraj sukoba samo pod uvjetima Kremlja
Putin je dodao da Rusija također želi okončati sukob, ali samo pod uvjetima Kremlja. Ovakva retorika sugerira da on ne namjerava pregovarati s Ukrajinom i vjerojatno namjerno i lažno predstavlja Ukrajinu kao pijuna bez posrednika u sukobu Rusije i Zapada kako bi prikrio svoje ekspanzionističke i maksimalističke ciljeve.

Svaka zapadna predanost pregovorima o budućnosti Ukrajine koji zaobilaze Ukrajinu signalizirat će Rusiji da može nametnuti svoju volju zemljama za koje smatra da su u njezinoj sferi utjecaja – čak i zemljama izvan Ukrajine, a potencijalno uključujući Finsku i Moldaviju.

Sve ovo sugerira da bi Putin mogao proširiti svoje vojne ciljeve u Ukrajini kako bi u sukob uvukao Zapad u nastojanju da postavi uvjete za trajno jačanje ruske vojske i da opravda velike žrtve na bojnom polju. Rusija nije stekla gotovo nikakvu značajnu poziciju 2023., ali je zabilježila ogromne ljudske gubitke.

Procjena američkih obavještajnih službi od 12. prosinca navodi da su ruske snage izgubile 315.000 ljudi od početka svoje invazije na Ukrajinu, a to su veliki gubici za tako male teritorijalne dobitke. (N1)