Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjena i u prosincu

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjila se i u prosincu, uz kontinuirano slabu potražnju za robom i uslugama, izvijestila je savjetodavna tvrtka S&P Global.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone zadržao se u prosincu na razini prethodnog mjeseca i iznosio je 47,6 bodova, utvrdila je Hamburška komercijalna banka (HBOC), koja sastavlja izvješća za S&P Global, s 47,6 bodova iz studenog, podigavši prvu procjenu za 0,6 bodova.

Njegova vrijednost zadržala se ipak ispod razine od 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti sedmi mjesec zaredom.

“Potražnja za robom i uslugama eurozone ponovno je oslabila, a smanjio se iznova i broj zaposlenih, po drugi puta u gotovo tri godine”, utvrdio je HBOC.

I industrija i uslužni sektor bilježili su pad aktivnosti, gotovo na razini prethodnog mjeseca, a najveći su uteg bila vodeća gospodarstva, u prvom redu Francuska, Njemačka i Italija. U Španjolskoj aktivnost je tek neznatno porasla, odmaknuvši se za korak od ruba stagnacije.

– PMI upozorava na moguću recesiju u eurozoni, naglasio je glavni poslovni ekonomist njemačke banke Cyrus de la Rubia, objasnivši da bančini modeli predviđaju pad aktivnosti i u četvrtom tromjesečju.

Impresioniraju ga uspješna nastojanja uslužnih tvrtki da dio povećanih ulaznih troškova prenesu na kupce.

– To će pobiti argumente članova Europske središnje banke koji žele sniziti kamatne stope već u ožujku. Očekujemo da će ih sniziti u lipnju, navodi De la Rubia.(N1)