Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor: U pola godine dva odbora nisu se ni jednom sastala

U drugoj polovici 2023. godine dva saborska odbora nisu održala ni jednu sjednicu, neki su održali jednu, a neki više od 10, što redovnih, što tematskih, pokazuju podaci koje je obavio Hrvatski sabor.

U razdoblju od 16. srpnja do 20. prosinca 2023. ni jednom se nije sastao Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo kojim predsjeda HNS-ov Predrag Štromar i Odbor za međuparlamentarnu suradnju čiji je predsjednik Erik Fabijanić iz Kluba Socijaldemokrati.

Jedanput u pola godine sastao se Odbor za predstavke i pritužbe kojim predsjeda Katica Glamuzina (Socijaldemokrati).

Na drugoj strani, neki su se odbori, što na redovnim, što na tematskim sjednicama, sastali više od 10 puta. To su odbori za zakonodavstvo (12), za financije i državni proračun (12) i za zdravstvo i socijalnu politiku (12), a kojima predsjedavaju Marija Jelkovac (HDZ), Grozdana Perić (HDZ) i Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati).

Svih 12 sjednica Odbora za zakonodavstvo bile su redovne što i ne čudi jer kroz njega moraju proći gotovi svi zakoni prije nego odu na plenarnu sjednicu. Redovite sjednice održavao je uglavnom i Odbor za financije i državni proračun, uz samo jednu tematsku na kojoj su predstavljena godišnja izvješća Europskog revizorskog suda.
Odbor za zdravstvo, osim redovite analize zakona vezanih za resor na redovitom sjednicama, zdravstvenim temama bavio se i na četiri tematske sjednice, o optometriji, zdravstvenoj njezi u kući, smještajnim kapacitetima za djecu u alternativnoj skrbi i svjetskom danu vida.

Četiri tematske sjednice, od ukupno 10, održao je i Odbor za poljoprivredu kojim predsjeda Marijana Petir (NZ), a na kojima se raspravljalo o afričkoj svinjskoj kugi, tvornici umjetnih gnojiva Petrokemija, uzgoju rajčica u Istri te utjecaju klimatske politike EU-a.

Među odbore s najvećim brojem sjednica u drugoj polovici 2023. svrstao se i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu kojim predsjeda Vesna Bedeković (HDZ), imao ih je 10 redovitih.

Predsjednici odbora zbog dodatnih aktivnosti koje donosi vođenje radnih tijela imaju veće koeficijente od običnih zastupnika i oni ne ovise o broju održanih sjednica. Dok za obične zastupnike koeficijenti iznose 5,27, za predsjednike radnih tijela su 6,42.

Saborska radna tijela, uključujući i Antikorupcijsko vijeće, od srpnja do prosinca održala su ukupno 162 sjednice, od čega 142 redovne i 20 tematskih.

Saboru prošle godine pisalo preko 1500 građana

Nešto više od 1500 građana obratilo se u 2023. godini saborskoj Službi za građane, bilo konkretnim upitom, komentarima, pritužbama ili prijedlozima, pokazuje izvješće te službe.

Tijekom prošle godine građani su se tako saborskoj službi obratili 1.530 puta, što je nešto više nego godinu ranije kada je bilo 1509 upita.

Građani Službi pišu kako bi postavili pitanje ili iznijeli svoje mišljenje o nekom zakonu ili raspravi.

Od 368 konkretnih upita, njih gotovo polovica, odnosno 179 , bilo je adresirano na saborske zastupnike koje Služba samo prosljeđuje zastupnicima te nema povratne informacije je li građanima odgovoreno ili nije. I kod upita zastupnicima zabilježeno je povećanje u odnosu na godinu ranije kada ih je bilo 172.

Građani su se također u nešto većem broju obraćali Službi u formi komentara, prijedloga, sugestija, ali i pritužbi. Putem elektroničke pošte uputili su 1162 takva podneska, za razliku od 2022. kada ih je bilo 1154.

Hrvatski sabor u 2023. godini posjetilo je ili razgledalo 16.127 građana u 437 organiziranih skupina, a više od polovice (9.900) prisustvovalo je i nekoj od saborskih sjednica.

Među posjetiteljima najbrojniji su bili učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti hrvatskih i inozemnih sveučilišta.

Ostali posjetitelji u Sabor su dolazili kao građani pojedinci, predstavnici raznih udruga, kao gosti pojedinih zastupnika, radnih tijela Sabora ili kao članovi različitih službenih izaslanstava. Stranih posjetitelja iz svih kategorija bilo je ukupno 1160.

Veliki broj posjetitelja okupio je i Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora 8. listopada kada je 867 građana razgledalo saborske dvorane i radne prostore.

Služba za građane, kao i svake godine, lani je realizirala tri edukativna projekta o Saboru za učenike, online kviz natjecanja Koliko poznaješ Hrvatski sabor? za osnovnoškolce ili srednjoškolce te simuliranu sjednici Sabora za učenike srednjih škola u kojima je ukupno sudjelovalo 435 učenika iz 135 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Prijave za tri edukativna projekta za ovu godinu zaprimat će se od 8. siječnja do 2. veljače, a održat će se u proljeće. (hrt)