Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bećirović: Stanje u BiH je “ekstremno ozbiljno”, Zapad mora reagirati

Stanje u Bosni i Hercegovini “ekstremno je ozbiljno” a ne reagira li Zapad na sigurnosne ugroze kojima je ta zemlja izložena mogla bi uslijediti destabilizacija cijele regije, upozorio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u autorskom tekstu koji je objavio portal Euronews.

Bošnjački član državnog vrha BiH koji je na izborima 2022. godine uvjerljivo porazio svog rivala iz Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića poslao je upozorenje prijateljima njegove države na Zapadu kako moraju odlučnije nastupiti u odnosu na problematično stanje u BiH i poduzeti mjere kojima će se spriječiti provedba secesionističkih planova lidera bosanskih Srba Milorada Dodika ali i zaustaviti opasni i rastući utjecaj Rusije.

Napisao je kako bi bilo od ključnog značaja da Europsko vijeće u ožujku odobri početak pristupnih pregovora s EU-om jer bi daljnje odlaganje i dugo čekanje dovelo do gubitka entuzijazma, ali i povjerenja građana BiH u vjerodostojnost procesa europskih integracija.

Upozorio je i kako su samoj BiH trenutačno najveći problem njeni “anti-Europljani” jer bi za njih ulazak u Europsku uniju značilo gubitak svih sadašnjih privilegija a za brojne među njima “i gubitak slobode”.

U najveće greške što ih je EU do sada napravio u odnosu prema BiH Bećirović je uvrstio nespremnost da dosljedno provodi europske principe i standarde u BiH, blagu politiku prema destruktivnim političarima koji otvoreno prijete Daytonskom sporazumu i ustavu BiH i nevoljkost da se sankcionira ekstremne političare koji prijete miru u BiH i na zapadnom Balkanu. (hrt)