Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Policija spriječila krijumčarenje migranata

U pet odvojenih slučajeva na području Policijske uprave karlovačke od 4. do 6. siječnja, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija spriječili su krijumčarenje više stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 32, 34, 33, 30, 50, 23 i 22 godine (državljani Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Njemačke, Iraka s dozvolom boravka u Švedskoj i Iraka s dozvolom boravka u Njemačkoj).

Policijski službenici kontrolirali su vozače koji su upravljali osobnim i teretnim vozilima (nacionalnih oznaka Austrije, Mađarske, Poljske, Njemačke te Bosne i Hercegovine) na području Slunja i Karlovca, općine Tounj i na autocesti A-1 te koji su pritom prevozili veći broj stranih državljana koji su na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Tijekom policijskog postupanja prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

U jednom događaju policijski službenici su svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustaviti vozilo na području Slunja, međutim vozač se oglušio i nije se zaustavio, ali su ga policijski službenici ubrzo zaustavili.

Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da su u jednom događaju vozač i suvozač služili kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora

Protiv svih osumnjičenika podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta odnosno služili su kao prethodnica. Također je protiv dvojice vozača postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.