Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dvoje palestinskih novinara poginulo u izraelskom zračnom udaru na Gazu

Izraelska vojska objavila je da je završila s onesposobljavanjem Hamasove zapovjedne strukture u sjevernom dijelu pojasa Gaze. Kažu da palestinski militanti u tom području sada djeluju samo sporadično i bez zapovjednika te da su ondje ubili oko 8000 militanata.

Rat Izraela i Hamasa nevjerojatno je smrtonosan ne samo za civile, nego i za novinare, snimatelje i fotoreportere.

– Zapovjedništvo Hamasa na sjeveru Gaze uništeno je, objavio je Izrael. Tri mjeseca od početka rata ulazi u novu fazu, a mijenjaju se i izraelski ciljevi.

Najviše što mogu učiniti izraelski vojnici jest ozbiljno degradiranje vojne sposobnosti Hamasa, i tu su postigli neke uspjehe. Tvrde kako su ubile osam tisuća Hamasovih boraca, uključujući neke visokopozicionirane čelnike, uništili neke dijelove goleme mreže tunela islamskih militanata ispod jedne od najnaseljenijih enklava na svijetu.

No, jasno je kako izazovi ostaju, a završetak rata je daleko. Malo zemalja u ratu postavlja rokove. Izraelski dužnosnici najavljuju dugotrajni rat koji bi se mogao protegnuti kroz cijelu 2024., pa i dalje.

– Ne stajemo – do pobjede. Rat se ne smije zaustaviti dok ne postignemo sve ciljeve – eliminaciju Hamasa, povratak svih naših talaca i osiguravanje da Gaza više ne predstavlja prijetnja za Izrael, rekao je Benjamin Netanyahu.

Rat se, dakle, nastavlja punom snagom, pred cijelim svijetom koji je sve više užasnut golemom i sve većom humanitarnom krizom te rastućim brojem civilnih smrti u Gazi. (hrt)